01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.
02 -
Roztop masło na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż białka mleka zezłocą się. Zdejmij z ognia i ostudź do 21-24°C.
03 -
Rozłóż puree na talerzu i delikatnie odsącz papierowym ręcznikiem, aż stanie się miękkie jak plastelina (około 80 g).
04 -
Ubij ostudzone, zrumienione masło z cukrem białym i trzcinowym aż masa będzie przypominać lekko wilgotny piasek.
05 -
Wmieszaj żółtka i ekstrakt waniliowy w masę masłowo-cukrową. Delikatnie wmieszaj suszone puree z dyni.
06 -
Dodaj mąkę, przyprawę do dyni, sól koszerną, krem tartarowy i sodę tylko do połączenia. Schłódź ciasto minimum 5 minut, żeby się nie rozlewało.
07 -
W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem.
08 -
Nabieraj ciasto po około 45 g (3 łyżki). Obtocz kulki w cynamonowo-cukrowej mieszance i ułóż na blachach.
09 -
Piecz na raz jedną blachę przez 10-12 minut aż brzegi będą złote, a środek uniesiony. Przełóż na kratkę i całkowicie ostudź.
10 -
Gotowe ciasteczka trzymaj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni. Kulki ciasta możesz mrozić na później.