Puszysta beza szarlotka (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Jabłka

01 - 100 g cukru (ok. pół kubka)
02 - 2 kg kwaśnych jabłek jak antonówki, szara reneta lub papierówki
03 - 1 łyżeczka cynamonu
04 - 2 budynie śmietankowe bez cukru (można pominąć)
05 - Sok wyciśnięty z jednej cytryny (opcjonalnie)

→ Kruche ciasto

06 - 3-4 łyżki bułki tartej
07 - 5 żółtek (duże jajka)
08 - 30 g cukru pudru (około 3 łyżki)
09 - Szczypta soli
10 - 200 g masła (jeden tradycyjny kostka)
11 - 300 g mąki pszennej (mniej więcej 2 kubki)
12 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

→ Beza

13 - 40 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki stołowe)
14 - 300 g cukru (około 1,5 kubka)
15 - 5 białek (duże jajka)

# Sposób Przygotowania:

01 - Połóż na cieście bułkę tartą, potem wyłóż jabłka i rozprowadź pianę z białek. Wierzch posyp startą na grubych oczkach drugą częścią ciasta z zamrażarki, dzięki czemu wyjdzie super chrupiąca kruszonka. Wszystko wstaw do piekarnika na 50 minut w 180°C bez termoobiegu. Gdy po pół godzinie beza zacznie mocno rosnąć, skręć temperaturę do 160°C i trzymaj tam jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu trochę uchyl drzwiczki i zostaw na pół godzinki, żeby wszystko ostygło.
02 - Ubij białka na sztywno, potem dosypuj cukier w małych porcjach. Miksuj przez przynajmniej 10 minut, aż zrobi się gęsta, błyszcząca masa. Na koniec dorzuć mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj, aż wszystko się połączy.
03 - Wrzuć składniki na ciasto do miski i wymieszaj je mikserem, aż zrobi się gładka kula. Podziel masę na pół, jedną część wsadź na trochę do zamrażarki, a drugą rozwałkuj i przerzuć na blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm. Jak masz ochotę, możesz podpiec spód przez 20 minut w 180°C.
04 - Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach, podlej cytryną jak masz, żeby nie ściemniały. Dosyp cukru i cynamonu, duś przez 15-20 minut na małym ogniu. Jeśli jabłka puszczą sporo soku, dodaj budyń rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody i wymieszaj. Następnie odłóż do przestudzenia.

# Uwagi:

01 - Jeżeli beza w trakcie pieczenia rośnie jak szalona, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz dalej, bo wtedy nie opadnie!