01 -
Wyjmij wszystko na blat wcześniej, żeby się ogrzało. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
02 -
Zagnieć razem masło, cukier i mąkę aż zrobią się małe grudki. Odstaw je na chwilę do lodówki.
03 -
Cukier, jogurt i olej wrzucaj po kolei do miski z jajkami, za każdym razem po prostu dobrze wymieszaj rózgą.
04 -
Mąkę i proszek do pieczenia zamieszaj osobno. Dodaj wszystko do mokrych składników – tylko tyle, żeby masa się połączyła.
05 -
Wyłóż masę do średniej blachy 20x30 cm albo tortownicy 27 cm. Na górze rozsyp borówki, a potem dorzuć kruszonkę.
06 -
Piecz na środkowej półce przez jakieś 50 minut. Sprawdź patyczkiem – jeśli suchy, wyciągnij.
07 -
Kiedy ciasto wystygnie, zmieszaj podgrzany sok cytrynowy z cukrem pudrem na gładko i polej wierzch.