Puszyste borówkowe ciasto jogurt (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto jogurtowe

01 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
02 - 120 ml oleju
03 - 400 g jogurtu naturalnego
04 - 180 g cukru
05 - 4 jajka w temp. pokojowej
06 - 480 g mąki pszennej

→ Dodatki

07 - 350 g borówek

→ Kruszonka

08 - 2 łyżki cukru
09 - 2 łyżki masła
10 - 3 łyżki mąki

→ Lukier cytrynowy

11 - 80 g cukru pudru
12 - 3 łyżki soku z cytryny

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyjmij wszystko na blat wcześniej, żeby się ogrzało. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
02 - Zagnieć razem masło, cukier i mąkę aż zrobią się małe grudki. Odstaw je na chwilę do lodówki.
03 - Cukier, jogurt i olej wrzucaj po kolei do miski z jajkami, za każdym razem po prostu dobrze wymieszaj rózgą.
04 - Mąkę i proszek do pieczenia zamieszaj osobno. Dodaj wszystko do mokrych składników – tylko tyle, żeby masa się połączyła.
05 - Wyłóż masę do średniej blachy 20x30 cm albo tortownicy 27 cm. Na górze rozsyp borówki, a potem dorzuć kruszonkę.
06 - Piecz na środkowej półce przez jakieś 50 minut. Sprawdź patyczkiem – jeśli suchy, wyciągnij.
07 - Kiedy ciasto wystygnie, zmieszaj podgrzany sok cytrynowy z cukrem pudrem na gładko i polej wierzch.

# Uwagi:

01 - Jeśli nie lubisz lukru, posyp wierzch cukrem pudrem.
02 - Zamiast borówek możesz użyć różnych jagód.
03 - Mrożone owoce też się sprawdzą, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.