01 -
Wsyp mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól do miski średniej wielkości. Wymieszaj trzepaczką aż wszystko się połączy.
02 -
W dużej misce lub mikserze ubij miękkie masło z cukrem na średnich obrotach. Miksuj przez 3-5 minut aż masa zrobi się puszysta i jasna.
03 -
Wsyp mus z dyni do masła i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko z wanilią i miksuj aż masa będzie gładka. Zgarniaczkiem zbierz masę z boków miski.
04 -
Powoli wsyp suche składniki do mokrych, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia. Nie miksuj za długo, by ciasteczka pozostały mięciutkie.
05 -
Zawiń ciasto szczelnie folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej do 24 godzin. To pomoże zapobiec rozlewaniu się podczas pieczenia.
06 -
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia lub silikonowymi matami, żeby ciasteczka się nie przypalały.
07 -
Za pomocą łyżki lub specjalnej nabieraczki na ciasteczka nakładaj okrągłe porcje ciasta na blachę. Układaj je w odstępach około 5 cm, żeby miały miejsce na rośnięcie.
08 -
Piecz je w rozgrzanym piekarniku 10-12 minut, aż brzegów lekko się zezłoci, a środek się zetnie. Po wyjęciu wystudź całkowicie przed nałożeniem kremu.