01 -
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw na chwilę.
02 -
Podgrzej maślankę w mikrofalówce na lekko ciepłą, około pół minuty.
03 -
W osobnej misce roztrzep maślankę, jajka, masło i wanilię, aż się dobrze połączą.
04 -
Zrób dołek w suchych składnikach, wlej do niego mokre i wymieszaj szybko trzepaczką. Następnie delikatnie zamieszaj szpatułką, żeby nie było suchych plam. Ciasto może mieć grudki, to dobrze, nie mieszaj za mocno.
05 -
Delikatnie wmieszaj starte jabłka do ciasta, nie ubijaj go przy tym.
06 -
Zostaw ciasto na moment i rozgrzej patelnię na średnio niskim ogniu.
07 -
Natłuść patelnię odrobiną masła i zetrzyj nadmiar ręcznikiem. Nakładaj porcje po około 60-80 ml ciasta, formując lekko okrągłe placki.
08 -
Smaż aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi lekko wyschną, mniej więcej 2 minuty. Odwróć i smaż jeszcze 1 do 2 minut aż będą złoto-brązowe. Powtórz z resztą ciasta.
09 -
W rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dorzuć pokrojone jabłka, brązowy cukier, cynamon i gałkę. Podsmażaj około 4-6 minut aż jabłka będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
10 -
Wmieszaj do jabłek syrop klonowy i podawaj na ciepło na plackach. Polej dodatkowym syropem jeśli chcesz.