Jogurtowe Jagodowe Babeczki (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Składniki Mokre

01 - 1 jajko
02 - 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
03 - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego
04 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
05 - 1/4 szklanki mleka
06 - 2 łyżki oleju roślinnego

→ Składniki Suche

07 - 3/4 szklanki mąki pszennej
08 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
09 - 1 szklanka płatków owsianych
10 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
11 - 1/4 łyżeczki soli
12 - 1 łyżeczka cynamonu

→ Dodatki

13 - 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik i przygotuj formę na muffinki, wykładając ją papilotkami lub smarując lekką warstwą oleju.
02 - W dużej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko, słodzik, jajko, olej i wanilię, aż masa będzie jednolita.
03 - W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
04 - Delikatnie wymieszaj suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do momentu połączenia. Nie mieszaj za długo.
05 - Ostrożnie wmieszaj jagody w przygotowane ciasto.
06 - Nałóż ciasto równomiernie do papilotek w formie na muffinki.
07 - Piecz do momentu, aż góra będzie złocista, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
08 - Pozostaw muffinki na chwilę w formie, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

# Uwagi:

01 - Nie mieszaj ciasta zbyt długo, aby muffinki były lekkie i puszyste.
02 - Najlepiej użyć świeżych jagód, ale mrożone można także wykorzystać, pod warunkiem ich wcześniejszego rozmrożenia i osuszenia.
03 - Jogurt grecki pełnotłusty nadaje najlepszy smak i konsystencję.
04 - Po wyjęciu z piekarnika muffinki jeszcze przez chwilę się pieką - pozostaw je w formie na 10 minut, zanim przełożysz na kratkę.
05 - Aby zamrozić muffinki, ostudź je całkowicie, zamroź na blasze, a potem przełóż do pojemnika lub woreczka.