01 -
W dużej misce ubij mleko, rozpuszczone masło, jajka, wanilię i syrop klonowy na gładką mieszankę.
02 -
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką i solą do osobnej miski.
03 -
Wrzuć suche rzeczy do mokrej mieszanki. Delikatnie wymieszaj trzepaczką lub szpatułką, by składniki się połączyły. Małe grudki są spoko, nie mieszaj za długo.
04 -
Nastaw patelnię nieprzywierającą lub grill na średnio niską temperaturę. Posmaruj lekko masłem lub spryskaj tłuszczem do smażenia.
05 -
Na patelnię nakładaj porcje ciasta 60 ml łyżką. Smaż kilka minut aż zaczną się robić bąbelki, a brzegi lekko stwardnieją. Obróć i smaż jeszcze minutę lub dwie aż się ładnie zarumienią.
06 -
Usmażone naleśniki połóż na blaszce i wstaw do ciepłego piekarnika (ok. 93°C), jeśli robisz kilka serii, by nie ostygły.
07 -
Ułóż placki na talerz, posyp cukrem pudrem i polej ciepłym syropem klonowym. Lepiej podawać zaraz, najlepiej smakują świeże.