01 -
Nastaw piekarnik na 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na desce i pokrój na 9 kawałków o równej wielkości. W każdym kawałku zrób nacięcie około 0,5 cm od krawędzi, nie przecinając do końca, żeby zrobić ramkę.
02 -
Do miski wrzuć ricottę, starty Parmigiano, sól, pieprz, bazylię, czosnek i oregano. W osobnej miseczce roztrzep jajko na posmarowanie ciasta i odstaw na bok.
03 -
Poustawiaj kawałki ciasta na blasze z odstępami około 2,5 cm. Na środek każdego nałóż około 22 g masy serowej. Na to połóż połówki pomidorków, posmaruj je oliwą, a brzegi ciasta posmaruj jajkiem.
04 -
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste. W połowie pieczenia obróć blachę, żeby równomiernie się upiekły. Po wyjęciu odstaw na kratkę do ostygnięcia.
05 -
Tuż przed podaniem posyp tartaletki świeżymi liśćmi bazylii, gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem.