Awokado Czekoladowy Sernik (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód czekoladowy

01 - 80 g masła
02 - 2 łyżki kakao
03 - 1 łyżka cukru (nie trzeba, jeśli używasz już słodkich herbatników)
04 - 200 g czekoladowych herbatników (np. digestive lub polskie odpowiedniki)

→ Masa serowa z awokado

05 - szczypta soli
06 - 80 ml gorącej wody
07 - 15 g żelatyny
08 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
09 - skórka starta z 1 limonki
10 - sok z 1 limonki
11 - 150 g cukru pudru
12 - 500 g kremowego serka (np. President lub Piątnica, w temperaturze pokojowej)
13 - 3 dojrzałe awokado (ok. 450-500 g miąższu)

# Sposób Przygotowania:

01 - W rondelku podgrzej masło do całkowitego rozpuszczenia. Pokrusz herbatniki na drobno, najlepiej wrzucając do woreczka i rozgniatając wałkiem albo użyj blendera. Dodaj kakao i ewentualnie trochę cukru. Połącz całość z masłem, porządnie wymieszaj. Przełóż tę masę na dno formy (23-24 cm) wyłożonej papierem, mocno dociskając łyżką. Schowaj do lodówki, aby całość stężała, zanim zabierzesz się za krem.
02 - Awokado przekrój, wyjmij pestki, wydobądź miąższ i wrzuć do dużej miski. Rozgnieć je widelcem lub całość zmiksuj, aż zrobi się bez grudek. Żelatynę rozpuść mieszając w gorącej wodzie (kilka chwil powinno wystarczyć). Zostaw do ostygnięcia.
03 - Zacznij od zmiksowania kremowego serka z cukrem pudrem na gładko. Następnie dodaj puree z awokado, sok oraz skórkę z limonki, wanilię i szczyptę soli. Całość znów porządnie miksuj. Wlej ostudzoną wcześniej żelatynę i dokładnie roztrzep mikserem całość.
04 - Gotową masę przelej na przygotowaną bazę w tortownicy. Poczekaj aż powierzchnia się wyrówna, pomóż sobie szpatułką. Schowaj do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc – wtedy wszystko pięknie się zetnie.
05 - Wyjmij deser z lodówki ok. 15 minut przed krojeniem. Zdejmij obręcz formy. Najwygodniej kroić ciepłym nożem. Jeśli masz ochotę, udekoruj kawałkami awokado lub limonkową skórką.

# Uwagi:

01 - To ciasto zaskoczy cię kremowym wnętrzem i lekko słodkim smakiem awokado, świetnie pasuje do czekoladowego spodu.
02 - Dodatek limonki nadaje świeżości i przełamuje słodkość.
03 - Najlepiej podawać porządnie schłodzone.