01 -
W rondelku podgrzej masło do całkowitego rozpuszczenia. Pokrusz herbatniki na drobno, najlepiej wrzucając do woreczka i rozgniatając wałkiem albo użyj blendera. Dodaj kakao i ewentualnie trochę cukru. Połącz całość z masłem, porządnie wymieszaj. Przełóż tę masę na dno formy (23-24 cm) wyłożonej papierem, mocno dociskając łyżką. Schowaj do lodówki, aby całość stężała, zanim zabierzesz się za krem.
02 -
Awokado przekrój, wyjmij pestki, wydobądź miąższ i wrzuć do dużej miski. Rozgnieć je widelcem lub całość zmiksuj, aż zrobi się bez grudek. Żelatynę rozpuść mieszając w gorącej wodzie (kilka chwil powinno wystarczyć). Zostaw do ostygnięcia.
03 -
Zacznij od zmiksowania kremowego serka z cukrem pudrem na gładko. Następnie dodaj puree z awokado, sok oraz skórkę z limonki, wanilię i szczyptę soli. Całość znów porządnie miksuj. Wlej ostudzoną wcześniej żelatynę i dokładnie roztrzep mikserem całość.
04 -
Gotową masę przelej na przygotowaną bazę w tortownicy. Poczekaj aż powierzchnia się wyrówna, pomóż sobie szpatułką. Schowaj do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc – wtedy wszystko pięknie się zetnie.
05 -
Wyjmij deser z lodówki ok. 15 minut przed krojeniem. Zdejmij obręcz formy. Najwygodniej kroić ciepłym nożem. Jeśli masz ochotę, udekoruj kawałkami awokado lub limonkową skórką.