Puszysty sernik mascarpone malinowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Na masę serową

01 - 10 g żelatyny (albo 6 listków), rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
02 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
03 - 500 g serka mascarpone
04 - 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30-36%)
05 - 150 g cukru pudru

→ Na spód

06 - 200 g herbatników lub ciastek typu digestive
07 - 100 g masła roztopionego

→ Do dekoracji

08 - Świeże maliny
09 - Trochę cukru pudru do posypania

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgnieć herbatniki w woreczku przy pomocy wałka albo zmiel w malakserze. Zmieszaj z masłem, aż masa zacznie się kleić. Przenieś ją na dno tortownicy i mocno dociśnij. Schłódź w lodówce, aż będzie zwarty.
02 - Wsyp żelatynę do miseczki z ciepłą wodą, dobrze wymieszaj. Mascarpone włóż do dużej miski, dosyp cukier puder i dolej aromat waniliowy. Kremówkę ubij na sztywno w innej misce. Połącz żelatynę z mascarpone, mieszając starannie. Teraz stopniowo dodaj ubitą śmietankę, lekko mieszając. Gotową masę wylej na przygotowany spód, wygładź powierzchnię. Schowaj całość do lodówki, najlepiej na całą noc, ale minimum na 4 godziny.
03 - Wyjmij deser z lodówki. Rozłóż maliny na wierzchu, posyp trochę cukrem pudrem. Pokrój i rozdaj domownikom albo gościom.

# Uwagi:

01 - Mega puszyste mascarpone świetnie gra z malinami i słodkim pudrem na górze. Wygląda bardzo apetycznie i sprawdza się idealnie w ciepłe, słoneczne popołudnia.