puszysty marchewkowy z kremem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto marchewkowe

01 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
02 - szczypta soli
03 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
04 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
05 - 1/4 łyżeczki mielonych goździków
06 - 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
07 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
08 - 2 łyżeczki cynamonu
09 - 100 g rodzynek
10 - 150 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych
11 - 4 jajka
12 - 200 ml oleju rzepakowego
13 - 250 g cukru trzcinowego
14 - 250 g mąki pszennej
15 - 300 g marchewki startej na drobnych oczkach (to jakieś 3-4 marchewki)

→ Krem serowy

16 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
17 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
18 - 300 g cukru pudru
19 - 200 g miękkiego masła
20 - 500 g serka śmietankowego typu Mój Ulubiony (w temperaturze pokojowej)

→ Dekoracja

21 - opcjonalnie: jadalny złoty pyłek albo złote płatki
22 - trochę kremu do wyciskania dekoracji
23 - 100 g posiekanych orzechów włoskich

# Sposób Przygotowania:

01 - Przed krojeniem postaw tort na blacie na pół godziny, żeby krem nie był zbyt zimny.
02 - Włóż tort do lodówki na minimum dwie godziny, ale najlepiej na całą noc.
03 - Dla świątecznego blasku posyp czubek odrobiną złotego pyłku spożywczego albo połóż jadalne złote płatki.
04 - Część kremu wrzuć do worka cukierniczego i wyciśnij rozetki na górze. Posyp orzechami, które zostały.
05 - Po bokach przyklej pokrojone orzechy – lekko dociśnij dłonią.
06 - Na samym końcu wysmaruj kremem górę i boki tortu. Wygładź wszystko łopatką.
07 - Ułóż pierwszy blat na dużym talerzu. Rozsmaruj na nim krem. Przykryj kolejnym blatem, posmaruj wierzch i boczki resztą kremu.
08 - Każdy upieczony blat przetnij na dwa krążki, dzięki temu wyjdą cztery płaskie warstwy.
09 - Dodaj cytrynę i wanilię, krótko zamieszaj, potem ubijaj przez trzy minuty, żeby krem był idealnie gładki.
10 - Wsypuj stopniowo przesiany cukier puder, trochę po trochę mieszając na wolnych obrotach.
11 - Częściami dodawaj serek kremowy, cały czas mieszaj na niskiej prędkości.
12 - W dużej misce ubij miękkie masło aż zrobi się puszyste.
13 - Po upieczeniu zostaw ciasta na 10 minut w foremce, potem wyjmij je i odstaw do całkowitego wystudzenia na kratce.
14 - Podziel masę na dwie części i przełóż do przygotowanych form. Piecz około 35-40 minut. Chwyć za patyczek i sprawdź czy jest suchy.
15 - Do mokrych składników dorzuć suche i mieszaj tylko do połączenia. Dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki, zamieszaj łyżką.
16 - W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Potem podczas miksowania dolewaj olej, na końcu wrzuć wanilię.
17 - Do dużej miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy – wszystko dobrze wymieszaj.
18 - Najpierw rozgrzej piekarnik na 180 stopni i wyłóż dno tortownic papierem do pieczenia. Jeśli masz dwie takie same formy – piecz równocześnie, jak nie, zrób to na raty.

# Uwagi:

01 - Super pulchny torcik marchewkowy z kremem śmietankowym świetnie sprawdzi się na zimowe święta.
02 - Połączenie soczystego środka, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek daje genialny zestaw – do tego aksamitny krem.