01 -
Wyjmij ciasto z lodówki i nabieraj je od razu z naczynia. Jeśli lubisz dużo owoców, dorzuć jeszcze trochę malin obok. Najlepiej jeść mocno schłodzone.
02 -
Zanim podasz ciasto, opłucz maliny pod zimną wodą i delikatnie je osusz. Ułóż owoce na górze i sypnij trochę cukru pudru, żeby wyglądało smakowicie.
03 -
Przełóż masę do przygotowanego naczynia lub na spód. Równomiernie ją rozsmaruj, możesz na koniec zrobić lekkie fale łyżką. Schowaj do lodówki na minimum cztery godziny, a jeśli masz czas, zostaw na całą noc.
04 -
Najpierw zalej żelatynę bardzo zimną wodą, jeśli zamierzasz jej użyć, i daj jej pięć minut, żeby napęczniała. Potem rozpuść delikatnie i ostudź. W jednej dużej misce szybko ubij śmietankę z fixem – nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Serek mascarpone wymieszaj w drugiej misce z cukrem oraz cukrem wanilinowym, aż będzie gładko. Dodaj wanilię i lekko wymieszaj. Połącz obie masy, mieszając spokojnie od spodu do góry. Kiedy robisz z żelatyną, wlewaj ją na koniec cały czas mieszając.
05 -
Herbatniki pokrusz na drobno (użyj robota albo wsadź do woreczka i poklep wałkiem). Roztop masło, najlepiej w mikrofalówce. Wymieszaj je z ciasteczkami i cukrem, a potem przesyp na dno formy – dobrze dociśnij, by się nie rozleciało. Wstaw całość do lodówki na czas robienia masy.