01 -
Odczekaj aż ciasto całkiem się ochłodzi. Przed pokrojeniem posyp je cukrem pudrem.
02 -
Piecz przez 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
03 -
Na dnie formy ułóż rabarbar w plasterkach, przykryj go ciepłym budyniem. Potem zetrzyj na dużych oczkach drugą część ciasta - możesz je schłodzić, wtedy idzie łatwiej.
04 -
Dokładnie umyj rabarbar, odetnij końcówki, pokrój łodygi na cienkie kawałki.
05 -
Odmierz trochę mleka, rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, wlej do tego rozmieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj aż zgęstnieje. Odstaw garnek.
06 -
Posiekaj drugą część ciasta i rozłóż ją na spodzie formy, dociśnij ręką i lekko nakłuj widelcem.
07 -
Dodaj żółtka do mieszanki i zagnieć wszystko, aż powstanie jednolite, delikatne ciasto. Uformuj kulę, podziel na połowę i schowaj jedną część do lodówki.
08 -
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukry i pokrojone masło. Rozcieraj wszystko palcami albo miksuj szybko nożem, żeby powstały drobne grudki.
09 -
Wysmaruj formę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180°C na tryb góra-dół, żeby się rozgrzał.