Pyszne Baba Ganoush (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1-2 bakłażany (około 900 g)
02 - 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
03 - 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini
04 - 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
05 - ½ łyżeczki mielonego kuminu
06 - Sok z jednej cytryny lub limonki (około 2 ½ łyżki)
07 - Sól i mielona papryka cayenne według smaku
08 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na temperaturę 200°C.
02 - Przekrój bakłażany wzdłuż na pół. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Nakłuj bakłażany kilka razy widelcem i posmaruj oliwą z obu stron. Ułóż je skórką do góry na folii.
03 - Piecz przez około 35-40 minut, aż będą bardzo miękkie.
04 - Zostaw bakłażany do ostygnięcia na 15 minut. Następnie delikatnie wyciągnij miąższ i przełóż do średniej miski.
05 - Dodaj resztę składników do miski (zostaw 1 łyżkę oliwy na dekorację). Używając widelca, dokładnie wymieszaj i rozgnieć wszystko, aż uzyskasz gładką konsystencję.
06 - Podawaj z kawałkami pita lub pokrojonymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem według uznania.