Chrupiące warzywne placki (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
02 - 900 g batatów
03 - 1 łyżeczka soli
04 - 1 cebula
05 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
06 - pieprz
07 - 3 łyżki oleju rzepakowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Zmielone siemię lniane wymieszaj z 6 łyżkami wody i odstaw na 15 minut, aby napęczniało. Bataty umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub przy użyciu robota kuchennego.
02 - Do startych batatów dodaj 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw je na 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Odlej nadmiar wody z batatów i mocno je odciśnij.
03 - Połącz mocno odciśnięte bataty z napęczniałym siemieniem lnianym. Dodaj posiekaną cebulę i mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
04 - Rozgrzej olej rzepakowy na dużej, nieprzywierającej patelni. Na każdy placek weź dużą łyżkę masy z batatów, uformuj płaski placek i delikatnie go spłaszcz. Smaż placki przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe.

# Uwagi:

01 - Siemię lniane w tym przepisie pełni funkcję wiążącą, a także dostarcza błonnika. Jest bogate w kwasy Omega-3, białko, magnez, cynk oraz żelazo, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
02 - Placki z batatów smakują wyjątkowo dobrze z sosem tzatziki w wersji wegańskiej.