01 -
Zmielone siemię lniane wymieszaj z 6 łyżkami wody i odstaw na 15 minut, aby napęczniało. Bataty umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub przy użyciu robota kuchennego.
02 -
Do startych batatów dodaj 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw je na 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Odlej nadmiar wody z batatów i mocno je odciśnij.
03 -
Połącz mocno odciśnięte bataty z napęczniałym siemieniem lnianym. Dodaj posiekaną cebulę i mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
04 -
Rozgrzej olej rzepakowy na dużej, nieprzywierającej patelni. Na każdy placek weź dużą łyżkę masy z batatów, uformuj płaski placek i delikatnie go spłaszcz. Smaż placki przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe.