Racuchy drożdżowe jabłka (Wersja Do Druku)

Delikatne, puszyste racuchy z soczystymi jabłkami, smażone do złocistej chrupkości na patelni.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Składniki suche

01 - 2 szklanki mąki pszennej
02 - 2 łyżki cukru
03 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
04 - szczypta soli

→ Składniki mokre i jajka

05 - 1 szklanka ciepłego mleka
06 - 25 g świeżych drożdży
07 - 2 jajka

→ Dodatki

08 - 2 duże jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę
09 - olej do smażenia
10 - cukier puder do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W misce połączyć ciepłe mleko, cukier oraz pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do spienienia.
02 - Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Wlać zaczyn, wbić jajka i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta. Dodać pokrojone jabłka i równomiernie wymieszać.
03 - Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut do wyraźnego zwiększenia objętości ciasta.
04 - Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, aż będą dobrze upieczone w środku.
05 - Usmażone placuszki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Do spienienia zaczynu używaj mleka o temperaturze około 37°C, aby drożdże aktywowały się prawidłowo.