01 -
W misce połączyć ciepłe mleko, cukier oraz pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do spienienia.
02 -
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Wlać zaczyn, wbić jajka i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta. Dodać pokrojone jabłka i równomiernie wymieszać.
03 -
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut do wyraźnego zwiększenia objętości ciasta.
04 -
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, aż będą dobrze upieczone w środku.
05 -
Usmażone placuszki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.