01 -
Nastaw piekarnik na 175 stopni. Nasmaruj i wyłóż papierem do pieczenia blachę 38x25 cm.
02 -
Utrzyj miękkie masło z 2 i pół łyżki cukru na gładką masę. Wsyp przesianą mąkę, potem dodaj białko i dobrze wymieszaj. Podziel masę do kilku miseczek i dodaj barwniki.
03 -
Przełóż kolorową masę do rękawów cukierniczych. Zrób wzory na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki, dopóki nie zrobisz reszty.
04 -
W misce ubij żółtka z ćwierć szklanki cukru, aż masa będzie jasna i cukier się rozpuści. Powoli wlewaj olej, ciągle miksując. Dołóż mleko, aromat, sól i ewentualny barwnik. Wymieszaj.
05 -
Przesiej mąkę na masę z żółtkami i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
06 -
Ubij białka na pianę. Dosyp resztę cukru (2 łyżki) i ubijaj dalej, aż sztywno stoją.
07 -
Dodaj jedną trzecią ubitych białek do ciasta i delikatnie wymieszaj, żeby je rozluźnić. Potem ostrożnie wmieszaj resztę piany.
08 -
Wlej równomiernie masę na zamrożony wzór. Lekko stuknij formą, żeby pozbyć się bąbelków powietrza i wyrównać powierzchnię.
09 -
Piecz około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko odbija i boki prawie się rumienią.
10 -
Odwróć jeszcze ciepły biszkopt na papier do pieczenia. Ostrożnie zdejmij spód, posyp cukrem pudrem i przykryj czystą ściereczką. Obróć tak, żeby wzór był na spodzie.
11 -
Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w ściereczkę i odstaw na godzinę, aż całkiem ostygnie, to zapobiegnie pękaniu.
12 -
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzej krótko w mikrofalówce, aż się rozpuści. Odstaw na chwilę do wystudzenia.
13 -
Zmiksuj suszone truskawki z 3 łyżkami cukru w malakserze na drobny proszek.
14 -
Ubij kremówkę na puszysto. Dosyp cukier puder i ubijaj dalej aż powstaną miękkie szczyty. Dolej trochę śmietany do żelatyny i wymieszaj. Potem wmieszaj tę mieszankę z resztą śmietany.
15 -
Wmieszaj cukier truskawkowy proszek do kremu, miksuj aż powstaną średnio sztywne szczyty.
16 -
Odwiń ostudzony biszkopt, zdejmij ściereczkę i rozprowadź truskawkowy krem zostawiając około 1,3 cm wolnego brzegu. Zwiń delikatnie, ale dość ściśle.
17 -
Owiń ściśle zwinięty biszkopt folią i włóż do lodówki co najmniej na 2 godziny, albo na całą noc, żeby krem stężał.
18 -
Ostrożnie pokrój schłodzony zwój na 10 do 12 równo wielkich kawałków przy pomocy ząbkowanego noża.