01 -
Kapustę włoską poszatkuj i duś na patelni z 50 g masła, aż będzie miękka.
02 -
Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i gotuj we wrzącej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
03 -
Jeśli używasz cebuli, pokrój ją w plasterki i smaż na patelni, aż zmięknie. Odstaw na bok.
04 -
Ugotowane ziemniaki rozgnieć z pozostałym masłem. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
05 -
Nastaw piekarnik na 180°C.
06 -
Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę i ugotowaną kapustę. Dobrze wymieszaj.
07 -
Przełóż mieszankę ziemniaków, cebuli i kapusty do naczynia żaroodpornego.
08 -
Posyp wierzch dania startym serem cheddar i piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
09 -
Serwuj gorące jako dodatek do ulubionego dania głównego.