01 -
Filety z ryby opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą, pieprzem oraz oregano z obu stron i odłóż do miski. W przypadku mrożonej ryby rozmroź ją naturalnie lub zimną bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem.
02 -
Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż rybę na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zarumieni. Po smażeniu odkładaj na talerz i w razie potrzeby czyść patelnię przed kolejną partią.
03 -
Drobno posiekaj środkową część pora lub cebuli i zeszklij na 40 ml oleju na patelni do miękkości.
04 -
Dodaj starte na tarce marchewki i pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz paprykę. Wlej wodę, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
05 -
Po 20 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś bez przykrycia jeszcze kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Możesz użyć przecieru pomidorowego dla łagodniejszego smaku.
06 -
Na dnie naczynia ułóż część duszonych warzyw, następnie połóż usmażone kawałki ryby, a na to resztę warzyw.
07 -
Ozdób ziołami takimi jak oregano, pietruszka, koperek lub kolendra. Ryba po grecku smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, można przechowywać do 4 dni w lodówce pod przykryciem.