Ryż z papryką (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - Składniki do dania z ryżem:
02 - 250 g ryżu basmati.
03 - 2 czerwone papryki.
04 - 2 łyżki oleju rzepakowego.
05 - 1 ząbek czosnku.
06 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ajvaru.
07 - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku.
08 - Szczypta pieprzu cayenne.
09 - Szczypta ostrej papryki w proszku.
10 - 750 ml wody.
11 - 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku.
12 - Do sosu jogurtowego:
13 - 300 g jogurtu naturalnego.
14 - 2 ząbki czosnku.
15 - 1 łyżka soku z cytryny.
16 - 1 łyżka oleju rzepakowego.
17 - Sól i pieprz cayenne według uznania.
18 - 2 łyżeczki mieszanych ziół (mrożonych).

# Sposób Przygotowania:

01 - Posiekaj paprykę w kostkę, czosnek obierz.
02 - Rozgrzej olej na patelni, krótko podsmaż paprykę na dużym ogniu.
03 - Opłucz ryż w zimnej wodzie, aż woda będzie przejrzysta. Pozostaw, aby odciekł.
04 - Zetrzyj czosnek i smaż z koncentratem pomidorowym i przyprawami przez chwilę.
05 - Wrzuć ryż na patelnię, wlej 500 ml wody oraz dodaj bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
06 - Po wchłonięciu wody wlej kolejne 250 ml i wymieszaj.
07 - Na małym ogniu gotuj pod przykryciem. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu.
08 - Połącz dokładnie wszystkie składniki na sos i odstaw, aby smaki się połączyły.

# Uwagi:

01 - Szybkie, wegetariańskie danie z kremowym, domowym sosem jogurtowym.