01 -
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blachę do pieczenia połóż papier pergaminowy lub matę silikonową, a potem odłóż na bok.
02 -
Zmiel ¾ filiżanki wiórków kokosowych w malakserze, aż będą drobne. Przenieś je do dużej miski.
03 -
Do miski z kokosem wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
04 -
Grubo posiekaj czekoladę na nierówne kawałki. ¼ odłóż na później, a resztę wmieszaj do suchej mieszanki.
05 -
Do miski dorzuć schłodzone kawałki masła. Palcami albo specjalnym nożem do ciasta wetrzyj masło w suche składniki tak, by przypominały gruboziarnistą bułkę tartą.
06 -
Dodaj śmietankę kokosową, ekstrakt waniliowy i aromat kokosowy. Mieszaj do uzyskania zwartej konsystencji. Jeśli za suche, dodaj odrobinę więcej śmietanki kokosowej. Ciasto powinno być zwarte, ale delikatnie suche.
07 -
Na lekko oprószonej mąką powierzchni uformuj ciasto w krąg o średnicy ok. 20 cm. Dociśnij brzegi, żeby uniknąć pęknięć. Pokrój na 8 trójkątów i przenieś je na uprzednio przygotowaną blachę.
08 -
Piecz przez 25–30 minut, aż brzegi będą lekko złociste. Wyjmij i odłóż na kratkę do ostygnięcia.
09 -
W miseczce rózgą połącz śmietankę kokosową, aromat kokosowy i cukier puder na gęstą, ale plastyczną masę. Jeśli potrzebne, dolej więcej śmietanki kokosowej albo dosyp cukru pudru, aby dostosować konsystencję.
10 -
Na wystudzone bułeczki nanieś lukier w krzyżykowy wzór. Posyp odłożoną wcześniej czekoladą i wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu albo przechowuj w szczelnym pojemniku.