Mini serniczki (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 60g masła, roztopionego
02 - 150g pokruszonych herbatników typu Digestive lub biszkoptów

→ Masa

03 - 450g miękkiego serka śmietankowego
04 - 100g cukru
05 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
06 - 120g kwaśnej śmietany
07 - 2 duże jajka
08 - 120g musu truskawkowego lub dżemu truskawkowego

→ Chrupiąca posypka

09 - 100g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
10 - 30g liofilizowanych truskawek, pokruszonych
11 - 40g białej czekolady, roztopionej (opcjonalnie)

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj blaszkę do mini muffinek, wykładając ją papilotkami lub delikatnie natłuszczając.
02 - Wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem. Rozkładaj równomiernie do formy i lekko ugniataj, tworząc podstawę.
03 - Ubij serek śmietankowy z cukrem, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj. Wbijaj pojedynczo jajka, po czym wmieszaj kwaśną śmietanę i mus truskawkowy lub dżem. Masa powinna być jednolita.
04 - Napełniaj foremki masą serową, wylewając ją na przygotowany spód. Piecz przez 20-25 minut, aż boki się zestalą, ale środek będzie delikatnie drżeć. Wyjmij i pozwól wystygnąć do temperatury pokojowej.
05 - Wstaw przestudzone serniczki na minimum 4 godziny lub całą noc do lodówki. Przed podaniem posyp je pokruszonymi herbatnikami i liofilizowanymi truskawkami, lekko dociskając. Możesz opcjonalnie polać je białą czekoladą albo zanurzyć w niej brzegi.

# Uwagi:

01 - Te małe serniczki to świetny pomysł na imprezy, bufety czy słodką przekąskę w ciągu dnia.
02 - Kremowy serek, owocowe truskawki i chrupiące ciasteczka tworzą idealne połączenie.