01 -
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj blaszkę do mini muffinek, wykładając ją papilotkami lub delikatnie natłuszczając.
02 -
Wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem. Rozkładaj równomiernie do formy i lekko ugniataj, tworząc podstawę.
03 -
Ubij serek śmietankowy z cukrem, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj. Wbijaj pojedynczo jajka, po czym wmieszaj kwaśną śmietanę i mus truskawkowy lub dżem. Masa powinna być jednolita.
04 -
Napełniaj foremki masą serową, wylewając ją na przygotowany spód. Piecz przez 20-25 minut, aż boki się zestalą, ale środek będzie delikatnie drżeć. Wyjmij i pozwól wystygnąć do temperatury pokojowej.
05 -
Wstaw przestudzone serniczki na minimum 4 godziny lub całą noc do lodówki. Przed podaniem posyp je pokruszonymi herbatnikami i liofilizowanymi truskawkami, lekko dociskając. Możesz opcjonalnie polać je białą czekoladą albo zanurzyć w niej brzegi.