Sernik królewski ze spodem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 400 g mąki pszennej typ 450-550
02 - 200 g zimnego masła
03 - 120 g cukru pudru
04 - szczypta soli
05 - 40 g kakao
06 - 5 g proszku do pieczenia
07 - 3 żółtka (jajka L) lub 1 jajko L
08 - 20 g kwaśnej śmietany 18%

→ Masa serowa

09 - 1,5 kg sera białego sernikowego
10 - 6 jajek L
11 - 100 g miękkiego masła
12 - 180 g cukru pudru (do smaku)
13 - ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
14 - 120 ml mleka
15 - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80 g)

# Sposób Przygotowania:

01 - Wszystkie składniki ciasta powinny być zimne. W misie miksera przesiej mąkę, dodaj sól, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojone na drobno zimne masło i mieszaj mieszadłem typu K na minimalnych obrotach do konsystencji mokrego piasku. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę, kontynuuj mieszanie aż powstanie ciasto z grudkami. Zagnieć ręcznie w kulę, spłaszcz, owiń folią i schłodź w zamrażalniku.
02 - Składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, odstaw. W mikserze utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj żółtka i ucieraj 5 minut. Stopniowo dodawaj ser, mieszaj 1-2 minuty, następnie wlej mleko i dodaj budynie, miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
03 - Połowę schłodzonego ciasta zetrzyj na grubej tarce na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej masę serową i posyp resztą ciasta startym na wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 75 minut na najniższym lub drugim poziomie. Jeśli sernik nadmiernie rośnie, otwórz drzwiczki piekarnika na kilka sekund i zmniejsz temperaturę o 10-20°C, wydłużając pieczenie o 15-20 minut, aby zapobiec pękaniu i nadmiernemu unoszeniu.

# Uwagi:

01 - Wszystkie składniki ciasta do spodu powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki, by masa była chłodna i łatwa do formowania.
02 - Oddzielanie i ubijanie białek na pianę wpływa na lekkość masy serowej oraz strukturę wypieku.