01 -
Wszystkie składniki ciasta powinny być zimne. W misie miksera przesiej mąkę, dodaj sól, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojone na drobno zimne masło i mieszaj mieszadłem typu K na minimalnych obrotach do konsystencji mokrego piasku. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę, kontynuuj mieszanie aż powstanie ciasto z grudkami. Zagnieć ręcznie w kulę, spłaszcz, owiń folią i schłodź w zamrażalniku.
02 -
Składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, odstaw. W mikserze utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj żółtka i ucieraj 5 minut. Stopniowo dodawaj ser, mieszaj 1-2 minuty, następnie wlej mleko i dodaj budynie, miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
03 -
Połowę schłodzonego ciasta zetrzyj na grubej tarce na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej masę serową i posyp resztą ciasta startym na wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 75 minut na najniższym lub drugim poziomie. Jeśli sernik nadmiernie rośnie, otwórz drzwiczki piekarnika na kilka sekund i zmniejsz temperaturę o 10-20°C, wydłużając pieczenie o 15-20 minut, aby zapobiec pękaniu i nadmiernemu unoszeniu.