01 -
Odcedź ziemniaki i przełóż do dużej miski. Użyj tłuczka, aż będą gładkie.
02 -
Na blacie rozłóż papier do pieczenia. Rozsmaruj masę ziemniaczaną na prostokąt około 20 na 25 cm i grubości 2 do 2,5 cm. Włóż do zamrażarki na pół godziny.
03 -
Po zamrożeniu pokrój prostokąt na równe paski o szerokości 2 do 2,5 cm za pomocą radełka do pizzy albo ostrego noża kuchennego.
04 -
Wsyp sól, pieprz, czosnkowy proszek, ser cheddar i mąkę ziemniaczaną do ziemniaków. Mieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
05 -
Rozgrzej olej roślinny do 163 stopni Celsjusza, na około 2,5 cm głębokości. Wrzucaj 3 do 5 frytek na raz i smaż przez 5 do 7 minut, aż się zarumienią. Przekładaj na papierowy ręcznik. Powtarzaj do końca.
06 -
Obierz ziemniaki i pokrój na równe kawałki. Gotuj w wodzie około 15 minut, aż widelec łatwo wchodzi.
07 -
Zjedz zaraz z ulubionym sosem, np. keczupem albo aioli.
08 -
Zrób to w garnku żeliwnym albo głębokiej patelni. Pamiętaj, by temperatura była stała.