01 -
Pokrusz kiełbasę na dużej patelni na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu aż się zrumieni i całkiem usmaży, to zajmie z 8 do 10 minut. Odlej nadmiar tłuszczu i przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby trochę ostygła.
02 -
W średniej misce wymieszaj lekko przestudzoną kiełbasę z startym ostrym cheddar’em tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
03 -
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, czosnek w proszku i pieprz, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
04 -
Pokrój zimne masło w kostkę i dodaj do suchych składników. Za pomocą blendera do ciasta lub palców połącz masło z mąką aż powstaną grudki przypominające kaszę.
05 -
Zrób w środku suchych składników wgłębienie. Wlej zimną maślankę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników; ciasto powinno być szorstkie i lekko klejące.
06 -
Delikatnie wmieszaj mieszankę kiełbasy i sera do ciasta, uważaj żeby nie przemieszać – to ważne, żeby bułeczki były miękkie.
07 -
Posyp blat mąką i wyłóż ciasto. Spłaszcz je na prostokąt o grubości około 2,5 cm.
08 -
Wycinaj bułeczki szklanką lub nożem o średnicy 5 cm, nie kręć przy wycinaniu.
09 -
Połącz pozostałości ciasta, lekko spłaszcz i wytnij kolejne bułeczki tak długo aż wykorzystasz cały kawałek.
10 -
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
11 -
Roztop resztę masła i posmaruj nim wierzchy bułek albo użyj śmietanki dla dodatkowej kremowości.
12 -
Piecz w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15-20 minut aż bułeczki zrobią się rumiane i upieczone w środku.
13 -
Odczekaj chwilę aż bułeczki lekko przestygną na blasze. Podawaj ciepłe z masłem, dżemem albo miodem.