Serowe Bulki z Kielbasa (Wersja Do Druku)

Chrupiące bulki z kiełbasą, serem cheddar i masłem, które dają solidny start dnia.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso

01 - 454 g kiełbasy śniadaniowej

→ Nabiał

02 - 57 g masła bez soli
03 - 237 ml zimnego maślanki
04 - 113 g ostrego sera cheddar, startego
05 - 30 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)

→ Suche składniki

06 - 240 g mąki pszennej
07 - 16 g proszku do pieczenia
08 - 5 g sody oczyszczonej
09 - 6 g soli
10 - 1,5 g czosnku w proszku
11 - 0,5 g czarnego pieprzu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Pokrusz kiełbasę na dużej patelni na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu aż się zrumieni i całkiem usmaży, to zajmie z 8 do 10 minut. Odlej nadmiar tłuszczu i przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby trochę ostygła.
02 - W średniej misce wymieszaj lekko przestudzoną kiełbasę z startym ostrym cheddar’em tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
03 - W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, czosnek w proszku i pieprz, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
04 - Pokrój zimne masło w kostkę i dodaj do suchych składników. Za pomocą blendera do ciasta lub palców połącz masło z mąką aż powstaną grudki przypominające kaszę.
05 - Zrób w środku suchych składników wgłębienie. Wlej zimną maślankę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników; ciasto powinno być szorstkie i lekko klejące.
06 - Delikatnie wmieszaj mieszankę kiełbasy i sera do ciasta, uważaj żeby nie przemieszać – to ważne, żeby bułeczki były miękkie.
07 - Posyp blat mąką i wyłóż ciasto. Spłaszcz je na prostokąt o grubości około 2,5 cm.
08 - Wycinaj bułeczki szklanką lub nożem o średnicy 5 cm, nie kręć przy wycinaniu.
09 - Połącz pozostałości ciasta, lekko spłaszcz i wytnij kolejne bułeczki tak długo aż wykorzystasz cały kawałek.
10 - Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
11 - Roztop resztę masła i posmaruj nim wierzchy bułek albo użyj śmietanki dla dodatkowej kremowości.
12 - Piecz w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15-20 minut aż bułeczki zrobią się rumiane i upieczone w środku.
13 - Odczekaj chwilę aż bułeczki lekko przestygną na blasze. Podawaj ciepłe z masłem, dżemem albo miodem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Używaj zimnego masła i maślanki, żeby bułeczki były puszyste. Nie mieszaj ciasta za długo, bo wtedy będą twarde.