01 -
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół).
02 -
W misce dokładnie wymieszaj serek kremowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.
03 -
Rozwiń ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni.
04 -
Równomiernie rozsmaruj masę serową na cieście, a następnie rozłóż dżem malinowy lub rozgniecione maliny z cukrem.
05 -
Delikatnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon i pokrój ostrym nożem na plastry o grubości około 2-3 cm.
06 -
Przełóż plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem.
07 -
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut, aż ślimaczki staną się złociste i chrupiące.
08 -
Wyjmij z piekarnika, pozostaw do przestudzenia, opcjonalnie oprósz cukrem pudrem przed podaniem.