Serowy chleb z kurczakiem (Wersja Do Druku)

Chrupiący chleb czosnkowy z kurczakiem, czerwoną papryką, pesto i rozpuszczonym serem. Idealne na szybki i pyszny posiłek.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Pieczywo

01 - 2-3 bagietki czosnkowe

→ Białko

02 - 400 g małych filetów z kurczaka

→ Warzywa

03 - 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
04 - 1 czerwona papryka pokrojona bardzo cienko

→ Sosy

05 - 190 g gotowego czerwonego pesto

→ Nabiał

06 - 250 g mieszanki startego sera mozzarella i cheddar

→ Tłuszcze

07 - 1 łyżka oleju do smażenia

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 200°C bez termoobiegu lub 180°C z nawiewem.
02 - Na dużej patelni rozgrzej olej na mocnym ogniu przez 1-2 minuty. Wrzuć mini filety z kurczaka i smaż każdą stronę przez 3-4 minuty, aż ładnie się zarumienią i będą dobrze upieczone.
03 - Zmień ogień na średnio-niski, w razie potrzeby dolej trochę więcej oleju. Dodaj cebulę i paprykę. Mieszaj często i smaż przez 12 minut, aż papryka zmięknie.
04 - Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, zdejmij z ognia i wmieszaj czerwone pesto, aż wszystko się połączy.
05 - Przekrój bagietki na długość, ale nie do końca, żeby się nie rozpadły. Delikatnie je rozchyl i ułóż na blaszce. Wstaw na 7 minut, żeby lekko się podpiekły.
06 - Na podsmażone bagietki rozsmaruj równomiernie mieszankę kurczaka i papryki. Posyp obficie startym serem. Włóż do piekarnika na 5-6 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
07 - Pokrój nadziane bagietki na 2-3 części i podawaj na ciepło.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dostosuj ilość sera do swojego gustu. Jeśli lubisz ostre, dorzuć trochę płatków chili. Resztki trzymaj w lodówce do 2 dni.