Kurczak Shawarma Czosnek (Wersja Do Druku)

Udka kurczaka z przyprawami i kremowym białym sosem czosnkowym, świetne do kanapek i wrapów.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Marynata do kurczaka

01 - 900 g udek z kurczaka bez skóry i kości
02 - 60 ml oliwy z oliwek
03 - 6 dużych ząbków czosnku startych
04 - 15 ml kurkumy w proszku
05 - 15 ml mielonego kuminu
06 - 15 ml czarnego pieprzu w proszku
07 - 10 ml papryki słodkiej
08 - 5 ml cynamonu mielonego
09 - 5 ml kardamonu mielonego
10 - 10 ml soli kuchennej

→ Biały sos czosnkowy

11 - 180 ml jogurtu naturalnego
12 - 60 ml majonezu
13 - 4 ząbki czosnku, starte
14 - 15 ml przyprawy za'atar
15 - 10 ml soku z cytryny
16 - 5 ml soli kuchennej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włóż kurczaka do miski, dodaj oliwę, starty czosnek, kurkumę, kumin, pieprz, paprykę, cynamon, kardamon i sól. Całość dobrze wymieszaj, żeby dokładnie pokryć mięso.
02 - Przykryj miskę i schładzaj minimum pół godziny, ale najlepiej zostawić na całą noc, wtedy smaki się dobrze połączą.
03 - Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż kurczaka z marynatą aż się zarumieni i upiecze, około 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
04 - W osobnej misce wymieszaj jogurt, majonez, starty czosnek, za’atar, sok z cytryny i sól do gładkiej, kremowej konsystencji.
05 - Nałóż upieczone mięso na talerz. Do tego dodaj sos czosnkowy, pitę, hummus i ulubione dodatki.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Im dłużej kurczak się marynuje, tym jest bardziej miękki i pełny smaku.
02 - Podawaj z pitą i świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki i zioła – to dodaje autentycznego smaku.