01 -
Filety śledziowe zalej mlekiem i pozostaw do moczenia na około 2 godziny.
02 -
Odsącz śledzie na sitku, pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Skrop octem winnym, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
03 -
Pokrój jabłka w kostkę i skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
04 -
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj jabłka oraz otartą skórkę z cytryny. Całość smaż krótko, aby połączyć smaki.
05 -
Dodaj przecier pomidorowy i 2 łyżki wody, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gotuj na małym ogniu przez chwilę, mieszając, aż składniki się połączą.
06 -
Wymieszaj sos z drobno posiekaną natką pietruszki i odstaw do ostygnięcia. Ułóż kawałki śledzia na półmisku i polej słodko-kwaśnym sosem.