01 -
Płaty śledziowe umieścić w dużej misce i zalać zimną wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Moczyć przez 1–1,5 godziny, wymieniając wodę po 40 minutach. Po odsączeniu osuszyć filety papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki o wymiarach około 2–3 cm. Przełożyć do miski.
02 -
Groszek odsączyć na sicie. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, odciąć końce, usunąć pestki i pokroić w drobne trójkątne kawałki. Natkę pietruszki posiekać.
03 -
W małej misce wymieszać olej rzepakowy z musztardą, cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem, aż składniki połączą się we jednolitą emulsję.
04 -
Do miski ze śledziami dodać groszek, pokrojone ogórki, cebulę oraz kawałki cytryny. Dokładnie wymieszać łyżką, wlać przygotowaną marynatę i ponownie wymieszać. Na koniec wmieszać natkę pietruszki delikatnie.
05 -
Wyparzony i osuszony słoik wypełnić warstwami mieszanki, dociskając składniki łyżką, aby usunąć powietrze. Wyrównać powierzchnię, szczelnie zakręcić i umieścić w lodówce na minimum 12 godzin, by smaki się przegryzły.