Łatwa zapiekanka z batatów (Wersja Do Druku)

Syta zapiekanka z batatów i indyka, posypana mozzarellą, świetna na śniadanie lub brunch.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa

01 - 3 ząbki czosnku drobno posiekane
02 - 700 g pokrojonych w kostkę batatów
03 - 1 zielona papryka pokrojona
04 - 1/2 dużej żółtej cebuli posiekanej
05 - 120 ml oleju z awokado

→ Białko

06 - 10 dużych jajek
07 - 450 g kiełbasy indyczej

→ Nabiał

08 - 60 g startego sera mozzarella
09 - 120 ml mleka

→ Przyprawy

10 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
11 - 1 łyżeczka soli
12 - 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 190°C, by był gotowy do pieczenia.
02 - Na średnim ogniu rozgrzej olej awokado na dużej patelni. Wrzuć cebulę i paprykę. Smaż, aż zmiękną, około 5 minut.
03 - Wrzuć bataty i czosnek na patelnię. Podsmażaj, aż bataty lekko zmiękną, mniej więcej 10 minut.
04 - Dodaj kiełbasę, rozdrabniając łyżką. Mieszaj i smaż, aż się zarumieni, około 8 minut.
05 - W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem, tymiankiem, solą i pieprzem, aż masa będzie jednolita.
06 - Wlej jajka na patelnię z batatami i kiełbasą. Delikatnie wymieszaj, żeby się połączyły.
07 - Równo rozłóż startą mozzarellę na wierzch mieszanki.
08 - Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 30-35 minut, aż jajka się zetną, a ser lekko zezłoci.
09 - Poczekaj chwilę aż danie lekko wystygnie zanim zaczniesz porcjować.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Zamiast mleka możesz użyć napoju roślinnego. Cheddar dobrze zastąpi mozzarellę. Wrzuć jeszcze szpinak albo pieczarki, żeby było bardziej zielono i zdrowo.