Słodkie Bataty z Miodem (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1,5 kg batatów (około 4 duże sztuki)
02 - 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
03 - 2 łyżki masła
04 - 2 łyżki oleju kokosowego
05 - 2/3 szklanki miodu
06 - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
07 - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
08 - 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili (dopasuj do smaku)
09 - 1/2 łyżeczki soli
10 - 1/4 szklanki whisky (np. Jameson, Bushmills lub Tullamore Dew)
11 - 2 szklanki kwaśnych jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę (Granny Smith lub Szara Reneta, około 2 średnie lub 3 małe)

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej go do 190°C (375°F). Bataty dokładnie umyj, zostawiając skórki, i połóż w całości na kawałku folii aluminiowej. Folia powinna trafić bezpośrednio na ruszt w piekarniku. Piecz od 45 minut do godziny, aż lekko zmiękną pod naciskiem. Odłóż do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku około 2 cm.
02 - Na średniej patelni rozgrzej orzechy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj masło i olej kokosowy i poczekaj, aż się roztopią. Dodaj miód, cynamon, gałkę muszkatołową, chili i sól. Gotuj wszystko kilka minut, aż masa zacznie delikatnie bulgotać. Ostrożnie wlej whisky i pozwól, aby całość gotowała się jeszcze około 5 minut, aż lekko się zredukuje. Polewa pozostanie nieco płynna.
03 - Lekką warstwą tłuszczu pokryj naczynie żaroodporne 24x24 cm lub dwulitrowe naczynie do zapiekania. Ułóż w nim na przemian kawałki batatów i jabłek. Całość polej przygotowaną polewą z whisky i orzechami. Zapiekaj w 190°C (375°F) przez 20-30 minut, aż jabłka będą łatwo miękkie pod widelcem, a całość się dokładnie podgrzeje.

# Uwagi:

01 - Najlepiej przygotować polewę z whisky tuż przed pieczeniem, aby zachować jej świeży smak.
02 - Możesz pokroić bataty i jabłka dzień wcześniej; przykryj je folią spożywczą i przechowuj w lodówce.