Wyjątkowe ciasto leniwej synowej (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa

01 - 100 g roztopionego masła
02 - 1 opakowanie kakaowych herbatników

→ Masa

03 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
04 - 100 g drobnego cukru
05 - 400 ml kremówki 36%
06 - 500 g śmietankowego mascarpone

→ Polewa

07 - 200 ml kremówki 30%
08 - 100 g mlecznej czekolady
09 - 200 g gorzkiej czekolady
10 - 50 g masła

→ Ozdoby

11 - Tarta czekolada (jak masz ochotę)
12 - Posypka z czekolady

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyłóż formę papierem do pieczenia, zostaw troszkę za brzegami. Najlepiej sprawdzi się rozmiar ok. 20x30 cm.
02 - Roztop masło i zostaw na chwilkę aby wystygło. Pokrusz herbatniki na drobne kawałki. Połącz z masłem i wymieszaj dokładnie. Wysyp masę na dno formy i lekko dociśnij.
03 - Posiekaj czekolady na mniejsze części i wrzuć do miski. Podgrzej kremówkę, lecz nie pozwól by się zagotowała. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dołóż masło i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw polewę żeby przestygła.
04 - Ubij kremówkę na sztywno. Oddzielnie wymieszaj mascarpone z cukrem i wanilią. Połącz ostrożnie ubitą śmietanę z serkiem, nie miksuj zbyt długo.
05 - Na przygotowany spód wyłóż porcję masy serowej, rozsmaruj. Dodaj trochę polewy czekoladowej. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów masa, potem polewa - powtarzaj aż zużyjesz składniki. Na górze powinna być warstwa masy i polewa czekoladowa. Posyp czekoladową posypką.
06 - Postaw całość do lodówki na minimum 4 godziny, lepiej na całą noc.
07 - Wyjmij z lodówki chwile przed krojeniem, żeby łatwiej szło. Użyj noża zmoczonego w gorącej wodzie, wtedy kawałki będą wyglądały super.

# Uwagi:

01 - Najlepiej przygotować dzień wcześniej – po nocy w lodówce smakuje bajecznie.
02 - Jeśli zamoczysz nóż w ciepłej wodzie, ciasto będzie pokrojone na równiutkie porcje.