01 -
Wyłóż formę papierem do pieczenia, zostaw troszkę za brzegami. Najlepiej sprawdzi się rozmiar ok. 20x30 cm.
02 -
Roztop masło i zostaw na chwilkę aby wystygło. Pokrusz herbatniki na drobne kawałki. Połącz z masłem i wymieszaj dokładnie. Wysyp masę na dno formy i lekko dociśnij.
03 -
Posiekaj czekolady na mniejsze części i wrzuć do miski. Podgrzej kremówkę, lecz nie pozwól by się zagotowała. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dołóż masło i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw polewę żeby przestygła.
04 -
Ubij kremówkę na sztywno. Oddzielnie wymieszaj mascarpone z cukrem i wanilią. Połącz ostrożnie ubitą śmietanę z serkiem, nie miksuj zbyt długo.
05 -
Na przygotowany spód wyłóż porcję masy serowej, rozsmaruj. Dodaj trochę polewy czekoladowej. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów masa, potem polewa - powtarzaj aż zużyjesz składniki. Na górze powinna być warstwa masy i polewa czekoladowa. Posyp czekoladową posypką.
06 -
Postaw całość do lodówki na minimum 4 godziny, lepiej na całą noc.
07 -
Wyjmij z lodówki chwile przed krojeniem, żeby łatwiej szło. Użyj noża zmoczonego w gorącej wodzie, wtedy kawałki będą wyglądały super.