
To ciasto na zimno szybko rozkochało całą moją rodzinę. Łatwo się je robi, smakuje obłędnie, dlatego wszyscy nazywają je u nas "Ciastem Najprostszej Synowej" – wypadniesz świetnie przed teściami, nie stojąc godzinami przy blacie.
Pierwszy raz moja teściowa sama zapytała mnie o sposób przygotowania, po spróbowaniu tej pychoty na rodzinnym obiedzie. Od tamtej chwili pojawia się na każdej wspólnej uroczystości.
Co wziąć
- Kakaowe herbatniki dają bazę i fajny kontrast z kremową masą
- Śmietanka 36% trzyma krem sztywny i puszysty – zawsze wybieraj tę najbardziej tłustą
- Czekolada mleczna i gorzka razem tworzą świetną polewę – kup dobre tabliczki z wysoką zawartością kakao
- Mascarpone sprawia, że krem jest aksamitny – wybierz świeży serek
- Ekstrakt waniliowy naturalny (nie aromat!) robi ogromną różnicę w smaku
Mega prosty sposób
- Spód
- Roztop masło powoli, nie dopuść żeby się przypaliło. Herbatniki rozkrusz bardzo drobno w malakserze, albo popukaj je wałkiem w woreczku. Wymieszaj z ciepłym masłem na mokry piasek. Rozłóż w foremce i wyrównaj łyżką do dna.
- Krem
- Najpierw ubij śmietankę na sztywno, zacznij na wolnych obrotach i stopniowo przyspieszaj. W oddzielnej misce mieszaj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią do gładkości. Ostrożnie połącz jedno z drugim, nie mieszając zbyt mocno – krem wtedy nie opadnie.
- Polewa
- Czekolady połam na kawałki, wrzuć do miski. Podgrzej śmietankę aż się zaparuje, nie gotuj. Zalej czekoladę, poczekaj 2 minuty, po czym zamieszaj aż się rozpuści. Dodaj masło, mieszaj aż będzie lśniąca i gładka.
- Warstwowanie
- Najpierw na spód daj połowę kremu i rozprowadź równo. Przylej pierwszą porcję polewy czekoladowej, zrób fantazyjny wzorek. Połóż drugą warstwę herbatników, lekko je dociśnij. Powtórz zabieg z kremem i polewą. Ozdób na końcu kropelkami czekolady na wierzchu.

Uwielbiam zestawienie chrupiących ciastek i gładkiej masy serowej. Za pierwszym razem córka dzielnie mi pomagała i do dziś wspominamy ten śmieszny dzień z kremem na nosie.
Jak przechowywać
Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej pod folią spożywczą albo w szczelnym pudełku. Tak spokojnie postoi nawet 3 dni, choć z reguły znika w jeden. Odradzam mrożenie – po rozmrożeniu krem się rozwarstwia.
Modyfikacje
Możesz zamienić herbatniki na maślane albo korzenne – wtedy będzie nowy smak. Między krem a polewę możesz wsypać pokrojone orzechy włoskie lub laskowe. Jeśli wolisz owoce – połóż w środku maliny lub truskawki, z czekoladą grają super!
Jak podać
To ciacho najlepiej idzie z kawą lub herbatą. Jeśli chcesz wyglądać na master szefa – połóż na każdą porcję kilka świeżych jagód lub gałązkę mięty. Na większe okazje dołóż kulkę lodów waniliowych – miód z czekoladą.
Szybkie lifehacki
Krój ostrym nożem zanurzonym we wrzątku, wtedy kawałki wyjdą czyste i równe
Gdy masa wydaje się lejąca, wsyp jeszcze trochę cukru pudru albo włóż krem do lodówki na 15 minut
Dodaj szczyptę kawy rozpuszczalnej do polewy, jeśli chcesz mocniejszy czekoladowy smak
Często Zadawane Pytania
- → Czy mogę użyć innych ciastek?
Pewnie, śmiało wykorzystaj herbatniki maślane, biszkopty, a nawet ciasteczka owsiane. Smak trochę się zmieni, ale całość dalej będzie pyszna.
- → Zrobić dzień wcześniej?
Zdecydowanie tak, już dzień wcześniej ciasto będzie jeszcze lepsze. Smaki dobrze się połączą i później łatwiej pokroić.
- → Czym zastąpić mascarpone?
Możesz użyć dobrej jakości twarogu zmielonego z tłustą śmietanką albo serka śmietankowego typu Philadelphia. Wtedy smak i konsystencja lekko się zmienią.
- → Ile deser wytrzyma świeżo?
Ciasto spokojnie przetrwa 3-4 dni w lodówce, jeśli dobrze je przykryjesz lub włożysz do pojemnika żeby nie nabrało innych zapachów.
- → Można zamrozić?
Lepiej nie mrozić, bo krem straci puszystość po rozmrożeniu. Najlepiej przygotować i zjeść w ciągu kilku dni.
- → Jakie dodatki będą pasować?
Dodaj sezonowe owoce: maliny, borówki czy truskawki. Pasują też posiekane orzechy, dżem owocowy, trochę karmelu albo odrobina likieru do kremu.