Nadziane ziemniaki (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 2 bataty (około 180 g każdy).
02 - 2 łyżki oleju.
03 - 1 szalotka.
04 - 1 ząbek czosnku.
05 - 1 łyżka oleju.
06 - 100 g świeżego szpinaku.
07 - 80 g sera feta.
08 - Sól i pieprz.
09 - Gałka muszkatołowa.
10 - 20 g pestek dyni.
11 - Kiełki rzeżuchy.

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 200°C z opcją góra-dół.
02 - Umyj bataty, przetnij je wzdłuż na pół i posmaruj olejem.
03 - Umieść bataty przekrojoną stroną do góry i piecz przez 45 minut.
04 - Drobno posiekaj szalotkę i czosnek, a następnie smaż na oleju.
05 - Dołóż szpinak na patelnię i poczekaj, aż się zredukuje.
06 - Wymieszaj szpinak z fetą i dopraw całość przyprawami.
07 - Delikatnie wydrąż miąższ z upieczonych batatów.
08 - Dodaj miąższ batatów do mieszanki szpinakowej z fetą.
09 - Napełnij wydrążone bataty przygotowanym farszem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
10 - Upraż pestki dyni na suchej patelni.
11 - Na koniec posyp bataty pestkami dyni i kiełkami rzeżuchy, podawaj od razu.

# Uwagi:

01 - Lekka potrawa wegetariańska.
02 - Połączenie słodyczy batatów z wyrazistym serem feta smakuje doskonale.