01 -
Ustaw piekarnik na 200°C z opcją góra-dół.
02 -
Umyj bataty, przetnij je wzdłuż na pół i posmaruj olejem.
03 -
Umieść bataty przekrojoną stroną do góry i piecz przez 45 minut.
04 -
Drobno posiekaj szalotkę i czosnek, a następnie smaż na oleju.
05 -
Dołóż szpinak na patelnię i poczekaj, aż się zredukuje.
06 -
Wymieszaj szpinak z fetą i dopraw całość przyprawami.
07 -
Delikatnie wydrąż miąższ z upieczonych batatów.
08 -
Dodaj miąższ batatów do mieszanki szpinakowej z fetą.
09 -
Napełnij wydrążone bataty przygotowanym farszem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
10 -
Upraż pestki dyni na suchej patelni.
11 -
Na koniec posyp bataty pestkami dyni i kiełkami rzeżuchy, podawaj od razu.