01 -
Włącz piekarnik na 190°C. Nasmaruj foremkę na 12 muffinek lub wyłóż papilotkami.
02 -
Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier do dużej miski i wymieszaj rózgą, by dobrze się połączyły.
03 -
W innej misce roztrzep jajko z maślanką, syropem klonowym i roztopionym masłem aż do połączenia.
04 -
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką. Lepiej zostawić kilka grudek, by muffinki były puszyste.
05 -
Do masy delikatnie wmieszaj pokruszony, podsmażony boczek.
06 -
Nałóż ciasto do foremek, napełniając je mniej więcej do dwóch trzecich wysokości.
07 -
Piec przez 15–18 minut aż muffinki się lekko zrumienią a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
08 -
Wyjmij muffinki z foremki i zostaw na kratce do lekkiego ostygnięcia. Najlepsze na ciepło, możesz polać jeszcze syropem klonowym.