Maple Bacon Muffiny (Wersja Do Druku)

Muffiny lekkie i puszyste z syropem klonowym oraz chrupkim boczkiem, super na poranny posiłek z nutą słodyczy i słoności.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Suche składniki

01 - 190 g mąki uniwersalnej
02 - 25 g cukru białego
03 - 8 g proszku do pieczenia
04 - 2 g sody oczyszczonej
05 - 1 g soli

→ Mokre składniki

06 - 1 duże jajko
07 - 240 ml maślanki
08 - 60 ml prawdziwego syropu klonowego
09 - 30 g masła bez soli, roztopionego

→ Dodatki

10 - 120 g podsmażonego, pokruszonego boczku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włącz piekarnik na 190°C. Nasmaruj foremkę na 12 muffinek lub wyłóż papilotkami.
02 - Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier do dużej miski i wymieszaj rózgą, by dobrze się połączyły.
03 - W innej misce roztrzep jajko z maślanką, syropem klonowym i roztopionym masłem aż do połączenia.
04 - Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką. Lepiej zostawić kilka grudek, by muffinki były puszyste.
05 - Do masy delikatnie wmieszaj pokruszony, podsmażony boczek.
06 - Nałóż ciasto do foremek, napełniając je mniej więcej do dwóch trzecich wysokości.
07 - Piec przez 15–18 minut aż muffinki się lekko zrumienią a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
08 - Wyjmij muffinki z foremki i zostaw na kratce do lekkiego ostygnięcia. Najlepsze na ciepło, możesz polać jeszcze syropem klonowym.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Nie mieszaj za długo żeby muffinki pozostały lekkie. Możesz użyć mąki bezglutenowej, jeśli potrzebujesz. Cynamon dodany do ciasta doda fajnego smaku.