01 -
Ułóż parę listków mięty na wierzchu. Jeżeli chcesz, posyp talerz i boki delikatnie kakao.
02 -
Połam czekoladę i wrzuć do miski. Dołóż mleko. Rozpuść to w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (mieszaj co chwilę). Przestudzoną polewę przelej do woreczka, odetnij końcówkę i rysuj na cieście poziome paski jak zebry.
03 -
Przekrój ciasto na dwie (może trzy, zależy jak wyrosło) równe części. Na każdy blat nakładaj krem śmietankowy. Krem wykorzystaj także na boki.
04 -
Śmietankę kremówkę razem ze śmietan-fixem ubij na sztywno. W innym naczyniu utrzyj mascarpone z cukrem wanilinowym i pudrem. Następnie wszystko razem krótko wymieszaj szpatułką.
05 -
Piecz około 40-45 minut, patyczek po wbiciu powinien być suchy. Lekko przestudź w formie (około 15 minut), potem wyjmij i odstaw na kratkę, aż porządnie ostygnie.
06 -
W foremce na zmianę kładź łyżkę jasnej i ciemnej masy, raz jedno, raz drugie, aż zrobisz okręgi. Potrząśnij delikatnie formą, tylko żeby masa się ładnie rozeszła.
07 -
Wylej równo ciasto na dwie miski. Do jednej syp kakao, dokładnie wymieszaj.
08 -
Do miski przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem i solą. Zamieszaj delikatnie, żeby wszystko się ładnie połączyło.
09 -
Ubijaj jajka z cukrem aż nabiorą jasnego koloru i puszystości (jakieś 5 minut). Wlej przestudzone masło, mleko i ekstrakt z wanilii. Zmieszaj spokojnie.
10 -
Piekarnik rzuć na 180 stopni. Tortownicę (około 24 cm) wyłóż papierem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.