Śmietankowa Zebra w Czekoladzie (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - Szczypta soli
02 - 30 g kakao
03 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
04 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
05 - 125 ml mleka
06 - 150 g masła, rozpuszczone i ostudzone
07 - 200 g mąki pszennej
08 - 200 g cukru
09 - 4 jajka

→ Krem śmietankowy

10 - 1 opakowanie śmietan-fixu
11 - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
12 - 100 g cukru pudru
13 - 250 g serka mascarpone
14 - 500 ml śmietanki kremówki 36%

→ Dekoracja

15 - Kakao do posypania
16 - Listki świeżej mięty
17 - 2 łyżki mleka
18 - 100 g czekolady deserowej

# Sposób Przygotowania:

01 - Ułóż parę listków mięty na wierzchu. Jeżeli chcesz, posyp talerz i boki delikatnie kakao.
02 - Połam czekoladę i wrzuć do miski. Dołóż mleko. Rozpuść to w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (mieszaj co chwilę). Przestudzoną polewę przelej do woreczka, odetnij końcówkę i rysuj na cieście poziome paski jak zebry.
03 - Przekrój ciasto na dwie (może trzy, zależy jak wyrosło) równe części. Na każdy blat nakładaj krem śmietankowy. Krem wykorzystaj także na boki.
04 - Śmietankę kremówkę razem ze śmietan-fixem ubij na sztywno. W innym naczyniu utrzyj mascarpone z cukrem wanilinowym i pudrem. Następnie wszystko razem krótko wymieszaj szpatułką.
05 - Piecz około 40-45 minut, patyczek po wbiciu powinien być suchy. Lekko przestudź w formie (około 15 minut), potem wyjmij i odstaw na kratkę, aż porządnie ostygnie.
06 - W foremce na zmianę kładź łyżkę jasnej i ciemnej masy, raz jedno, raz drugie, aż zrobisz okręgi. Potrząśnij delikatnie formą, tylko żeby masa się ładnie rozeszła.
07 - Wylej równo ciasto na dwie miski. Do jednej syp kakao, dokładnie wymieszaj.
08 - Do miski przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem i solą. Zamieszaj delikatnie, żeby wszystko się ładnie połączyło.
09 - Ubijaj jajka z cukrem aż nabiorą jasnego koloru i puszystości (jakieś 5 minut). Wlej przestudzone masło, mleko i ekstrakt z wanilii. Zmieszaj spokojnie.
10 - Piekarnik rzuć na 180 stopni. Tortownicę (około 24 cm) wyłóż papierem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

# Uwagi:

01 - Trzymaj ciasto przykryte w lodówce.
02 - Wyjmij wcześniej z lodówki, tak z 15 minut przed krojeniem.