Szybkie kotlety francuskie (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - Odrobina oleju do smażenia
02 - Szczypta pieprzu i soli
03 - 1 pęczek świeżego szczypiorku
04 - 150 g tartego sera żółtego
05 - 3 jajka, rozbite
06 - 2-3 łyżki uniwersalnej mąki
07 - 500 g piersi z kurczaka w kostkę
08 - 3 łyżki kremowego majonezu

# Sposób Przygotowania:

01 - Otrzyj kawałki kurczaka papierowym ręcznikiem po umyciu. Pokrój je drobno na desce. Zetrzyj ser na dużych oczkach. Posiekaj dokładnie szczypiorek.
02 - Wrzuć ser, jajka, szczypiorek i kurczaka do większej miski. Dołóż majonez i wsyp mąkę. Wsyp sól z pieprzem, jak lubisz. Wymieszaj wszystko, aż ciasto na placuszki będzie zwarte.
03 - Rozgrzej na patelni olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż z każdej strony 3-4 minuty na średnim ogniu, aż delikatnie się przyrumienią i będą gotowe w środku.
04 - Najlepiej smakują, gdy są naprawdę gorące. Podaj je ze świeżą sałatą, białym ryżem albo ziemniakami z wody. Fajnie spisują się też jako szybka przekąska z dipem czosnkowym albo innym sosem.

# Uwagi:

01 - Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki były naprawdę delikatne w środku, zdejmij je z patelni zaraz po usmażeniu i nie przesadzaj z czasem smażenia – będą wtedy soczyste.