01 -
Kotlety włóż do gorącego sosu, podgrzej je razem przez niecałe 2 minuty na słabym ogniu.
02 -
Trzymaj sos na najmniejszym ogniu około 10 minut, aż zgęstnieje na dobre. Wrzuć na koniec trochę natki pietruszki.
03 -
Wlej sok jabłkowy albo winogronowy, cały czas mieszając podgrzewaj przez minutę. Dolej śmietankę, sos sojowy i bulion lub wodę. Dodaj musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
04 -
Pieczarki podsyp mąką i mieszaj minutę na rozgrzanej patelni.
05 -
Pokrój pieczarki na cienkie plasterki. Rozpuść masło na patelni, na której smażyłeś kotlety (lekko przetrzyj ją ręcznikiem papierowym). Wrzuc pieczarki i przesmaż przez 5-6 minut.
06 -
Na porządnie rozgrzanym tłuszczu połóż kotlety. Smaż je z obu stron przez mniej więcej 5 minut, aż ładnie się zarumienią i będą upieczone w środku. Jeżeli wolisz, możesz je wsadzić na 40-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
07 -
Mięsną masę nabierz łyżką czy specjalną miarką do kulek i uformuj równe kotlety. Możesz otoczyć je lekko w mące albo bułce tartej.
08 -
Dłońmi zwilżonymi wodą dobrze połącz składniki aż wszystko się połączy. Kilka razy rzuć masą o miskę – pozbędziesz się nadmiaru powietrza.
09 -
Mięso, posiekaną cebulkę, koperek, jajka, doprawienia oraz wymoczoną bułkę tartą wrzuć do dużej miski.
10 -
Bułkę tartą wsyp do miski i zalej mlekiem. Rozmieszaj, żeby powstała mokra, gęsta masa.