Tarty z solonym karmelem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Na spód tarty

01 - 1¼ szklanki mąki pszennej
02 - ¼ szklanki cukru pudru
03 - ½ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
04 - 1 żółtko
05 - 1 łyżka lodowatej wody

→ Na karmel z solą

06 - 1 szklanka cukru drobnego
07 - ½ szklanki śmietany 30%
08 - 2 łyżki masła
09 - ½ łyżeczki soli morskiej
10 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Na ganache czekoladowy

11 - ½ szklanki śmietany 30%
12 - 1 szklanka gorzkiej lub półsłodkiej czekolady w kawałkach
13 - Sól morska gruboziarnista do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Wymieszaj w misce cukier puder z mąką. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie konsystencja przypominająca mokry piasek. Dołóż żółtko i wlej łyżkę zimnej wody, szybko wyrabiając ciasto. Wciśnij masę w foremki do tart i schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 minut, aż spody ładnie się zarumienią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
02 - Podgrzewaj cukier w rondlu na średnim ogniu, mieszając co chwilę, aż się rozpuści i zyska ciemnozłoty kolor. Dodawaj ostrożnie śmietanę, ponieważ może pryskać. Wmieszaj masło, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dołóż wanilię i sól morską, odstaw do lekkiego ostudzenia.
03 - Podgrzej śmietanę w rondelku, aż zacznie delikatnie bulgotać. Zalej nią czekoladowe kawałki w misce żaroodpornej. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania aksamitnej i gładkiej masy.
04 - Do każdego spodu wlej ostudzony karmel, napełniając je do połowy. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, aż masa stwardnieje. Na zastygłym karmelu rozprowadź warstwę ganache. Posyp wierzch gruboziarnistą solą morską. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystko dobrze się związało przed podaniem.