01 -
Rozgrzej piekarnik do 163°C. Wysmaruj formę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Wymieszaj pokruszone herbatniki z cukrem i roztopionym masłem. Mocno dociśnij to na dno formy. Piecz około 10 minut. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
02 -
Ubij serek kremowy w dużej misce aż będzie gładki. Stopniowo dodawaj cukier i mieszaj. Dodawaj jajka po jednym na niskich obrotach miksera. Na koniec wmieszaj wanilię i śmietanę kwaśną, tylko do połączenia składników.
03 -
Wylej masę na przestudzony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę do większego naczynia żaroodpornego i wlej gorącą wodę do połowy wysokości formy z serem. Piecz 55-65 minut, aż środek będzie prawie ścięty, ale lekko drgający.
04 -
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozwól sernikowi stężeć w środku przez godzinę. Potem wyjmij i schładzaj w lodówce minimum 4 godziny lub najlepiej całą noc.
05 -
Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj jabłka, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszaj i smaż około 8 minut aż jabłka będą miękkie i lekko syropowate. Odstaw do przestudzenia.
06 -
W średnim rondlu rozpuść cukier na średnim ogniu, ciągle mieszając aż zrobi się ciemny bursztynowy kolor. Dorzuć pokrojone masło i mieszaj aż się rozpuści. Powoli wlej śmietankę, będzie się pienić. Gotuj minutę, zdejmij z ognia i wmieszaj sól morską. Odstaw do lekkiego ochłodzenia.
07 -
Na schłodzony sernik nałóż jabłkową posypkę. Polej całość słonym karmelem przed krojeniem i podaniem.