Spaghetti z szybkiego garnka (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
02 - 450 g chudego mielonego mięsa wołowego, mięsa z bizona lub roślinnych zamienników
03 - 1 łyżeczka soli morskiej
04 - 1 łyżka suszonej natki pietruszki
05 - 1 łyżeczka suszonej cebuli
06 - ¼ łyżeczki płatków chili
07 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane (około 1 łyżka)
08 - 4 szklanki posiekanej kapusty włoskiej, boćwiny lub innych twardych warzyw liściastych (opcjonalnie)
09 - 2 szklanki wody, podzielonej
10 - 1 słoik (680 g) sosu marinara lub innego sosu pomidorowego do makaronów
11 - 225 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
12 - ⅓ szklanki startego sera Parmesan, plus więcej do podania
13 - Świeża posiekana bazylia lub natka pietruszki do podania

# Sposób Przygotowania:

01 - Włącz funkcję SAUTE na Instant Podzie. Dodaj oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzuć mięso mielone. Smaż, rozdrabniając je na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Dodaj sól, suszoną pietruszkę, cebulę w proszku i płatki chili. Kontynuuj smażenie i rozdrabnianie, aż mięso będzie dokładnie upieczone, około 5 minut.
02 - Wymieszaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Wlej ¾ szklanki wody, delikatnie zdrapując bryłę z dna garnka, aby zebrać przypieczone składniki.
03 - Wsyp kapustę (jeśli używasz) i sos. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
04 - Połam makaron spaghetti na pół i ułóż go na mięsie w dwóch warstwach. Nie mieszaj.
05 - Pusty słoik po sosie napełnij pozostałą 1¼ szklanki wody. Zakręć słoik, lekko potrząśnij i wlej zawartość równomiernie na makaron (znów, nie mieszaj).
06 - Zamknij pokrywę Instant Pota i ustaw na WYSOKIE ciśnienie (manualnie) na 8 minut.
07 - Po zakończonym czasie natychmiast otwórz zawór, aby uwolnić resztę ciśnienia. Ostrożnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj z Parmigiano. W tym momencie danie może wydawać się nieco płynne, ale zgęstnieje podczas stygnięcia.
08 - Wyłącz Instant Pota. Odczekaj kilka minut odkryty, żeby danie nieco ostygło i wchłonęło nadmiar płynu. Zamieszaj raz jeszcze. Nałóż do misek i posyp dużą ilością Parmigiano oraz świeżą pietruszką.

# Uwagi:

01 - PRZECHOWYWANIE: Włóż makaron do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 4 dni.
02 - ODGRZEWANIE: Odgrzewaj na patelni na małym ogniu lub w mikrofalówce.
03 - MROŻENIE: Zamroź makaron w szczelnym pojemniku do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc przed odgrzewaniem.