Sałatka z makaronem (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 500g makaronu spaghetti.
02 - 1 czerwona papryka.
03 - 1 papryka żółta.
04 - 1 zielona papryka.
05 - 1 cebula czerwona.
06 - 2 pomidory.
07 - 1 ogórek.
08 - 400g czarnych oliwek.
09 - 200g kulek mozzarelli.
10 - 150g salami (opcjonalnie).
11 - Świeże listki bazylii.
12 - 150ml oliwy z oliwek.
13 - 100ml octu białego wina.
14 - 1 łyżka musztardy Dijon.
15 - 2 ząbki czosnku.
16 - 1 łyżeczka oregano.
17 - 1 łyżeczka suszonej bazylii.
18 - 1 łyżeczka tymianku.
19 - Sól.
20 - Pieprz.

# Sposób Przygotowania:

01 - Ugotuj makaron al dente w posolonej wodzie, a potem przelej zimną wodą.
02 - Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę posiekaj na drobno.
03 - Pokrój pomidory i ogórka w kosteczki.
04 - Odsącz oliwki i pokrój je w plasterki.
05 - Każdą kulkę mozzarelli przetnij na pół.
06 - Salami pokrój w cienkie paski.
07 - Wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę, ocet, musztardę, czosnek i przyprawy.
08 - Wrzuć warzywa do makaronu i wszystko wymieszaj.
09 - Polej wszystko przygotowanym sosem i wymieszaj.
10 - Dodaj mozzarellę oraz salami i połącz wszystko.
11 - Schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
12 - Na wierzchu ułóż świeżą bazylię na dekorację.

# Uwagi:

01 - Świetny wybór na imprezy i bufety. Można przygotować wcześniej.