01 -
Ryż przepłukać zimną wodą, zalać 500 ml wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Odstawić do przestygnięcia.
02 -
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć ziemniaki z cebulą w dużej misce.
03 -
Do ziemniaków i cebuli dodać ugotowany ryż, wlać śmietankę i rozbite jajka. Wsypać sól, pieprz, czosnek i gałkę muszkatołową. Masło rozpuścić i dodać do masy, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
04 -
Formę żaroodporną wysmarować masłem, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez 60 minut, aż wierzch się zrumieni, a masa będzie ścięta. Po upieczeniu odstawić na 10 minut.
05 -
Zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać na ciepło jako dodatek lub samodzielne danie.