Świąteczna ziemniaczano-ryżowa zapiekanka (Wersja Do Druku)

Połączenie ziemniaków i ryżu z cebulą i przyprawami, zapieczone do chrupiącej skórki, idealne na świąteczny stół.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Baza zapiekanki

01 - 700 g ziemniaków
02 - 200 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
03 - 1 duża cebula
04 - 3 jajka
05 - 150 ml śmietanki 30%
06 - 2 łyżki masła
07 - 1 łyżeczka soli
08 - ½ łyżeczki pieprzu
09 - ½ łyżeczki czosnku granulowanego
10 - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

→ Dodatkowo

11 - Masło do wysmarowania formy
12 - Natka pietruszki do dekoracji

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ryż przepłukać zimną wodą, zalać 500 ml wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Odstawić do przestygnięcia.
02 - Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć ziemniaki z cebulą w dużej misce.
03 - Do ziemniaków i cebuli dodać ugotowany ryż, wlać śmietankę i rozbite jajka. Wsypać sól, pieprz, czosnek i gałkę muszkatołową. Masło rozpuścić i dodać do masy, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
04 - Formę żaroodporną wysmarować masłem, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez 60 minut, aż wierzch się zrumieni, a masa będzie ścięta. Po upieczeniu odstawić na 10 minut.
05 - Zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać na ciepło jako dodatek lub samodzielne danie.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Odciskanie nadmiaru płynu z ziemniaków zapobiega rozmiękczeniu zapiekanki.