01 -
Kapustę kiszoną umieścić w garnku, zalać 500 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając co kilka minut. Po ugotowaniu odcisnąć nadmiar płynu i odstawić.
02 -
Białą kapustę poszatkować na cienkie paski. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, dodać kapustę oraz kminek i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć do garnka z kapustą kiszoną.
03 -
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć przez 7 minut, aż się zeszkli i lekko zarumieni. Połączyć cebulę z kapustą w garnku.
04 -
Kiełbasę pokroić na grube plastry i smażyć na suchej patelni przez około 8 minut, aż nabierze rumianej, lekko chrupiącej skórki. Usmażoną kiełbasę wyjąć, a tłuszcz z patelni wlać do garnka z kapustą, by wzmocnić smak.
05 -
Do garnka z kapustą i cebulą dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
06 -
Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do garnka z kapustą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie smaki się połączyły.
07 -
Do garnka z kapustą i makaronem dodać usmażone plastry kiełbasy, delikatnie wymieszać i gotować razem przez kolejne 3–4 minuty, aby smaki się przegryzły.
08 -
Łazanki przełożyć na talerz i posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.