Świąteczne łazanki kapusta kiełbasa (Wersja Do Druku)

Aromatyczne łazanki z kapustą, kiełbasą i przyprawami, idealne na rodzinny, świąteczny stół.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Kapusta i dodatki

01 - 700 g kapusty kiszonej
02 - 250 g świeżej białej kapusty
03 - 2 cebule
04 - 2 łyżki masła
05 - 2 łyżki oleju roślinnego
06 - 1 liść laurowy
07 - 4 ziarna ziela angielskiego
08 - 1 łyżeczka kminku
09 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
10 - ½ łyżeczki pieprzu czarnego
11 - ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

→ Kiełbasa

12 - 300 g kiełbasy śląskiej lub wiejskiej

→ Makaron

13 - 300 g makaronu łazanki

→ Dodatki

14 - 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Kapustę kiszoną umieścić w garnku, zalać 500 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając co kilka minut. Po ugotowaniu odcisnąć nadmiar płynu i odstawić.
02 - Białą kapustę poszatkować na cienkie paski. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, dodać kapustę oraz kminek i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć do garnka z kapustą kiszoną.
03 - Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć przez 7 minut, aż się zeszkli i lekko zarumieni. Połączyć cebulę z kapustą w garnku.
04 - Kiełbasę pokroić na grube plastry i smażyć na suchej patelni przez około 8 minut, aż nabierze rumianej, lekko chrupiącej skórki. Usmażoną kiełbasę wyjąć, a tłuszcz z patelni wlać do garnka z kapustą, by wzmocnić smak.
05 - Do garnka z kapustą i cebulą dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
06 - Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do garnka z kapustą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie smaki się połączyły.
07 - Do garnka z kapustą i makaronem dodać usmażone plastry kiełbasy, delikatnie wymieszać i gotować razem przez kolejne 3–4 minuty, aby smaki się przegryzły.
08 - Łazanki przełożyć na talerz i posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby potrawa miała idealny smak, kapustę kiszoną można przed gotowaniem przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Dobrze jest kontrolować ilość soli ze względu na jej obecność w kapuście kiszonej oraz kiełbasie.