01 -
Ciasteczka rozdrobnić na drobny piasek. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami oraz mielonymi pistacjami, mieszając na wilgotną masę. Formę do mini serniczków wyłożyć metalowymi rantami i napełnić masą ciasteczkową, mocno dociskając. Schłodzić w lodówce przez 10–15 minut.
02 -
W misce zmiksować twaróg z cukrem na niskich obrotach przez 1–2 minuty. Dodać śmietankę i pastę pistacjową, krótko zmiksować do jednolitej konsystencji. Wbić jajka pojedynczo, miksując krótko po każdym. Wsypać skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz posiekane pistacje, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę rozlać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię.
03 -
Rozgrzać piekarnik do 150°C (grzanie góra–dół). Umieścić formę ze spodniami na środkowej półce i piec 22 minuty. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić w piekarniku na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić min. 3 godziny w lodówce.
04 -
Delikatnie wyjąć serniczki z foremek. Każdy wierzch obficie posypać lekko posiekanymi pistacjami, lekko dociskając, aby się utrzymały na kremowej powierzchni.
05 -
Po dekoracji odstawić serniczki do lodówki na około 20 minut, aby dekoracja dobrze osiadła przed podaniem.