Soczysty Braten (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 kg łopatki wieprzowej.
02 - 500 ml czerwonego wina.
03 - 2 duże cebule.
04 - 1 marchewka.
05 - 2 łodygi selera naciowego.
06 - Szczypta soli.
07 - Gałązka tymianku.
08 - 3 łyżki żurawinowego dżemu.
09 - 150 ml śmietanki kremówki.
10 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
11 - Połówka gwiazdki anyżu.
12 - Łyżka ziaren pieprzu.
13 - 5 ziaren ziela angielskiego.
14 - 5 jagód jałowca.
15 - Gałązka rozmarynu.
16 - 5 listków laurowych.
17 - Olej do smażenia.

# Sposób Przygotowania:

01 - Opłucz mięso pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
02 - Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej olej. Mięso podsmaż z każdej strony na dużym ogniu, aż się zarumieni.
03 - Cebule, marchewkę i seler drobno pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa.
04 - Wrzuć przyprawy oraz gałązki ziół do naczynia.
05 - Wlej czerwone wino, mieszając całość, aby pozbyć się przypaleń z dna.
06 - Wmieszaj koncentrat pomidorowy, aby połączyć smaki.
07 - Wstaw brytfannę do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 80 minut.
08 - Gotowe mięso przełóż na talerz i przykryj folią, aby zachować ciepło.
09 - Przecedź sos przez sitko, aby pozbyć się bryłek i przypraw.
10 - Dodaj do sosu śmietanę i dżem żurawinowy. Dopraw do smaku według uznania.

# Uwagi:

01 - Potrawa doskonale nadaje się do przygotowania dzień wcześniej i podgrzania następnego dnia.