01 -
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
02 -
Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej olej. Mięso podsmaż z każdej strony na dużym ogniu, aż się zarumieni.
03 -
Cebule, marchewkę i seler drobno pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa.
04 -
Wrzuć przyprawy oraz gałązki ziół do naczynia.
05 -
Wlej czerwone wino, mieszając całość, aby pozbyć się przypaleń z dna.
06 -
Wmieszaj koncentrat pomidorowy, aby połączyć smaki.
07 -
Wstaw brytfannę do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 80 minut.
08 -
Gotowe mięso przełóż na talerz i przykryj folią, aby zachować ciepło.
09 -
Przecedź sos przez sitko, aby pozbyć się bryłek i przypraw.
10 -
Dodaj do sosu śmietanę i dżem żurawinowy. Dopraw do smaku według uznania.