Świąteczny makowy sernik cytryną (Wersja Do Druku)

Makowo-serowa masa na maślanym spodzie z aromatyczną cytrynową polewą, doskonała na wyjątkowe okazje.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 230 g herbatników maślanych
02 - 90 g masła roztopionego
03 - 1 łyżka cukru
04 - 1 łyżeczka skórki z cytryny

→ Masa makowo-serowa

05 - 1 kg twarogu sernikowego mielonego trzykrotnie
06 - 200 g cukru
07 - 150 g kwaśnej śmietany 18%
08 - 150 ml śmietanki 30%
09 - 5 dużych jaj
10 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
11 - 1 łyżka soku z cytryny
12 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
13 - 120 g maku mielonego
14 - 1 łyżeczka skórki z cytryny

→ Cytrynowa polewa

15 - 200 g białej czekolady
16 - 120 ml śmietanki 30%
17 - 2 łyżeczki pasty lub skórki z cytryny
18 - 1 łyżka soku z cytryny

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Herbatniki dokładnie rozdrobnić, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny, dodać roztopione masło i połączyć składniki. Masę ciasteczkową przełożyć do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut.
02 - W misce zmiksować twaróg z cukrem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty. Dodać kwaśną śmietanę, śmietankę 30%, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Wbić kolejno jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiać mąkę ziemniaczaną i wmieszać szpatułką. Na końcu dodać mak mielony i skórkę z cytryny, delikatnie połączyć składniki. Masę wylać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię.
03 - Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku (góra-dół) przez około 80 minut, aż masa będzie ścięta na brzegach i lekko drgająca w środku. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
04 - Śmietankę podgrzać do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków. Białą czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, następnie wymieszać na gładką masę. Dodać sok z cytryny oraz pastę lub skórkę z cytryny, odstawić na 10-15 minut do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylać na mocno schłodzony sernik, pozwalając jej spływać po bokach.
05 - Sernik z polewą ponownie umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę, aż polewa stężeje i uzyska jednolitą strukturę.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Najlepiej przygotować sernik dzień wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć, a masa odpowiednio stężała.