01 -
Herbatniki dokładnie rozdrobnić, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny, dodać roztopione masło i połączyć składniki. Masę ciasteczkową przełożyć do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut.
02 -
W misce zmiksować twaróg z cukrem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty. Dodać kwaśną śmietanę, śmietankę 30%, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Wbić kolejno jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiać mąkę ziemniaczaną i wmieszać szpatułką. Na końcu dodać mak mielony i skórkę z cytryny, delikatnie połączyć składniki. Masę wylać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię.
03 -
Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku (góra-dół) przez około 80 minut, aż masa będzie ścięta na brzegach i lekko drgająca w środku. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
04 -
Śmietankę podgrzać do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków. Białą czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, następnie wymieszać na gładką masę. Dodać sok z cytryny oraz pastę lub skórkę z cytryny, odstawić na 10-15 minut do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylać na mocno schłodzony sernik, pozwalając jej spływać po bokach.
05 -
Sernik z polewą ponownie umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę, aż polewa stężeje i uzyska jednolitą strukturę.