Sernik żurawinowo-waniliowy świąteczny (Wersja Do Druku)

Sernik na korzennym spodzie z wanilią i żurawiną – kremowy, aromatyczny deser na specjalne okazje.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 230 g herbatników korzennych
02 - 90 g masła roztopionego

→ Masa serowa

03 - 1 kg mielonego twarogu sernikowego
04 - 250 g mascarpone
05 - 200 g cukru
06 - 4 jajka
07 - 2 żółtka
08 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
09 - 200 ml śmietanki 30%
10 - Ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
11 - Skórka otarta z 1 pomarańczy
12 - 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

→ Polewa

13 - 200 g białej czekolady
14 - 120 ml śmietanki 30%
15 - 1 łyżka masła

→ Dekoracja

16 - 150 g żurawiny suszonej lub wcześniej podgotowanej świeżej
17 - 30 g posiekanych pistacji

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Herbatniki korzenne zmielić na drobną strukturę w malakserze. W misce dokładnie wymieszać okruchy z roztopionym masłem aż masa stanie się wilgotna i jednolita. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę równomiernie docisnąć do dna formy łyżką, tworząc stabilny spód. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
02 - W dużej misce zmiksować twaróg, mascarpone i cukier na jednolitą masę. Dodać jajka i żółtka, miksować krótko do połączenia składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skórkę pomarańczową i wanilię, zamieszać do gładkości. Wlać śmietankę, wymieszać szpatułką na jednolitą, płynną konsystencję. Na końcu wmieszać żurawinę równomiernie w masę.
03 - Masę serową przelać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 150°C przez 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale lekko drżący przy poruszaniu formą. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku na 30 minut, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Schłodzić minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
04 - Śmietankę podgrzać do lekkiego parowania. Dodać połamaną białą czekoladę, pozostawić na 1 minutę, potem wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Lekko przestudzić polewę (około 10 minut), aż zgęstnieje.
05 - Na schłodzony sernik wylać równomiernie polewę. Na jeszcze lekko miękkiej polewie rozsypać żurawinę i posypać posiekanymi pistacjami delikatnie dociskając. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby polewa całkowicie zastygła.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Po upieczeniu sernik powinien lekko drżeć w środku – to zapewnia kremową konsystencję po schłodzeniu.