01 -
Herbatniki korzenne zmielić na drobną strukturę w malakserze. W misce dokładnie wymieszać okruchy z roztopionym masłem aż masa stanie się wilgotna i jednolita. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę równomiernie docisnąć do dna formy łyżką, tworząc stabilny spód. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
02 -
W dużej misce zmiksować twaróg, mascarpone i cukier na jednolitą masę. Dodać jajka i żółtka, miksować krótko do połączenia składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skórkę pomarańczową i wanilię, zamieszać do gładkości. Wlać śmietankę, wymieszać szpatułką na jednolitą, płynną konsystencję. Na końcu wmieszać żurawinę równomiernie w masę.
03 -
Masę serową przelać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 150°C przez 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale lekko drżący przy poruszaniu formą. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku na 30 minut, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Schłodzić minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
04 -
Śmietankę podgrzać do lekkiego parowania. Dodać połamaną białą czekoladę, pozostawić na 1 minutę, potem wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Lekko przestudzić polewę (około 10 minut), aż zgęstnieje.
05 -
Na schłodzony sernik wylać równomiernie polewę. Na jeszcze lekko miękkiej polewie rozsypać żurawinę i posypać posiekanymi pistacjami delikatnie dociskając. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby polewa całkowicie zastygła.