01 -
Zanurz drewniane patyczki w wodzie na godzinę przed grillowaniem, by zapobiec ich spaleniu.
02 -
Na średnim ogniu podsmażaj sezam przez 2-3 minuty, aż stanie się złocisty. Użyj moździerza lub wałka do rozdrobnienia nasion i odstaw do ostygnięcia.
03 -
Usuń tłuszcz i pokrój rostbef w plastry o wymiarach około 5 x 7 cm i grubości 1 cm, zawsze w poprzek włókien. Włóż pokrojone mięso do dużej miski.
04 -
W średniej misce wymieszaj brązowy cukier, sos sojowy, czosnek, olej sezamowy, mirin, sos hoisin, podprażony sezam oraz sok z ananasa, jeśli potrzebujesz zmiękczyć mięso. Dodaj marynatę do mięsa, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.
05 -
Nakładaj około 6 kawałków wołowiny na każdy patyczek tak, aby pozostawić 5 cm wolnego miejsca przy jednym z końców dla łatwego trzymania. Rozłóż szaszłyki na blasze pokrytej folią aluminiową.
06 -
W rondelku zagotuj pozostałą marynatę i redukuj ją, aż zgęstnieje, aby podawać jako dodatkowy sos podczas grillowania.
07 -
Grilluj szaszłyki na średnio-wysokim ogniu (około 200°C) przez 3–4 minuty na każdą stronę, aż mięso będzie soczyste z lekko przypieczoną lub karmelizowaną skórką. Podawaj od razu jako przekąskę lub główne danie.